Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:49 πμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 00:55

Ο «μεγάλος αδελφός» και στα λογιστήρια της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Προ των πυλών» τα ηλεκτρονικά βιβλία και στις επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας. «Κρούει τον κώδωνα» για την ευκολότερη προσαρμογή των επαγγελματιών στα νέα δεδομένα ο Σύλλογος Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θα καταργήσει τα χάρτινα τιμολόγια και τα χειρόγραφα βιβλία! Πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια και θα ενημερώνουν τα φορολογικά τους βιβλία online.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση επιφέρει μία ουσιαστική αλλαγή πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας. Βάσει των στοιχείων που είναι γνωστά μέχρι σήμερα, εκτός από τους δύο συναλλασσόμενους, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συνεπώς δεν είναι αναγκαία η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, ενώ από τη στιγμή που τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, που έρχονται, θα φέρουν τα πάνω – κάτω στις συναλλαγές των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet.

Ο Σύλλογος Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, θέλοντας να ενημερώσει τους επαγγελματίες του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής για τα νέα δεδομένα διοργάνωσε ημερίδα, στην οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Λογιστών Παναγιώτη Καραγιάννη, η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο θα αλλάξει την καθημερινότητα των επαγγελματιών και στο ενδεχόμενο πιθανών λαθών και παραλήψεων θα τους αναγκάζει συνεχώς να βάζουν το χέρι στην τσέπη!

«Υπάρχουν και δύο ακόμη νέες τεχνικές ελέγχων που ψηφίστηκαν από 01/01 του τρέχοντος έτους. Με τα νέα δεδομένα πρέπει να υπάρχει συχνότερη ενημέρωση, καθώς πλέον απαιτείται συχνή διαβίβαση προς το υπουργείο, αφού θα είναι όλα τα δεδομένα των επιχειρήσεών τους θα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίες διαβίβασης ή οι εξαιρέσεις των επαγγελματιών που δεν θα διαβιβάζουν λ.χ. οι αγρότες, γι αυτό αναμένουμε εγκυκλίους και διευκρινιστικές, αλλά σιγά – σιγά οι επαγγελματίες της Αιτωλοακαρνανίας και όλης της χώρας πρέπει να μπαίνουν στην λογική των ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία αφορούν κάθε κλάδο και κάθε επαγγελματία, δικηγόρους, γιατρούς, λογιστές, εμπόρους, αγρότες και γενικότερα όσους διατηρούν βιβλία. Η διαβίβαση στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι συχνότατη, ίσως και σε μηνιαία βάση. Η εφαρμογή φέτος θα είναι πιλοτική για όλους και το 2021 υποχρεωτική. Ό,τι παραστατικό και αν εκδίδεται, θα ανεβαίνει στο σύστημα του υπουργείου από τον εκδότη του και ο λήπτης του παραστατικού θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε το παραστατικό αυτό, που μπορεί να αφορά οτιδήποτε στα λογιστικά του βιβλία. Αν γίνει η διαβίβαση και παρέλθει και ο χρόνος της διόρθωσης θα υπάρχει πρόστιμο. Στα πρόστιμα, στο άρθρο 54, στην τροποποιητική ΦΠΑ, στην δήλωση παρακρατούμενων φόρων κλπ δεν αλλάζει απολύτως τίποτε, αλλά θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, ο οποίος αν παραβιαστεί ή αν χρειάζεται συμπλήρωση πέραν του χρόνου θα υπάρχει πρόστιμο» δήλωσε ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης.

Η εφαρμογή θα περιέχει:

-Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
-Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
-Ειδική φόρμα με στήλες. Θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).

Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη. Με το νέο σύστημα η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων της κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με αποτέλεσμα η διασταύρωση να είναι υπόθεση «ενός λεπτού» δίνοντας έμφαση στις ασυνήθιστες φορολογικές συμπεριφορές (απότομη μείωση του τζίρου μιας εταιρίες, εξωφρενικά αυξημένες δαπάνες κλπ).

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι πρωτίστως να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις, παρέχοντας μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA παρέχει εύκολες λύσεις για όλους. Τόσο για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια και θα μπορούν να διαβιβάζουν μαζικά και αυτοματοποιημένα τα αναγκαία δεδομένα, όσο και για τις λοιπές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να διαβιβάζουν τα δεδομένα με απλό τρόπο, μέσω ειδικής φόρμας καταχώρισης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ δεν παύει η λογιστική παρακολούθηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, ενώ κρίσιμος παραμένει και ο ρόλος του λογιστή για την ορθή απεικόνιση των συναλλαγών στην πλατφόρμα myDATA.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1266 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.