Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  4:00 μμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 00:48

Χρήστος Σταϊκούρας: Πάτρα και Δυτική Ελλάδα έχουν καλό ανθρώπινο δυναμικό κι επιχειρείν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Οι οιωνοί και τα στοιχεία είναι μαζί μας, το μακροικονομικό περιβάλλον να γίνει αντιληπτό και στο πορτοφόλι του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά

Ο Υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί να εκλέγεται στην Φθιώτιδα ωστόσο με την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχει μία ιδιαίτερη σχέση και το επισήμανε με την ευκαιρία του ερωτήματος που του έθεσε το thebest.gr στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Επιμελητήριο Αχαΐας λίγο πριν πάει στο ξενοδοχείο Αστήρ για την εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου το απόγευμα της Παρασκευής. Η σύζυγος του Άρτεμις με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία, είχε πάει σχολείο στην Πάτρα.

Στο ερώτημα για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ώστε η Πάτρα, η Αχαΐα και η Δυτ. Ελλάδα να αποτελέσουν σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο Λιμάνι, την πρόσβαση που υπάρχει στην Στερεά Ελλάδα, παραδέχθηκε πως χρειάζεται ένας σύγχρονος οδικός άξονας προς τον Πύργο Ηλείας ενώ ακόμα πρόσθεσε, «για εμένα που λόγω της ιδιότητας μου πηγαίνω και σε άλλους νομούς της χώρας, θα έλεγα πως η περιοχή της Πάτρας και ευρύτερα της Δυτ. Ελλάδας έχει καλό ανθρώπινο δυναμικό και καλό επιχειρείν.

Χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο να συνασπιστούν και να προχωρήσουν με ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να βελτιώσουν τα πράγματα. Γνωρίζω επίσης πως στην Πάτρα έχει καθιερωθεί έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας και θεωρώ πως ως περιοχή μπορεί να επενδύσει στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα & μάλιστα με όρους μέλλοντος».

Ο Υπουργός των οικονομικών αφίχθη στο Επιμελητήριο στις 18.40 και συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφέκα. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Μαζαράκης, η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Νίκος Καρακίτσος, και ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων και πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευάγγελος Φλωράτος.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε για πολλά και στα λεγόμενα του αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που έγινε όπως είπε χωρίς ταξικό πρόσημο. «Όλοι είδαν ωφέλεια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως 600.000 νοικοκυριά πήραν επίδομα θέρμανσης. «Πληρώσαμε 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις αλλά και τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 22 στο 9%. Η καλή εικόνα αρχίζει από τα μακροοικονομικά μεγέθη και μεταφέρεται στο πορτοφόλι του πολίτη, φτάνει αυτό με το καιρό να φανεί περισσότερο. Χρειάζεται να γίνουν κινήσεις που θα βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει την μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, βελτίωση των υποδομών, αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο και φυσικά η κερδοφορία των επιχειρήσεων να επανεπενδύεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το μεγάλο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, είπε πως 31.12.2019 είχε λήξει το προηγούμενο πλαίσιο της περασμένης κυβέρνησης και πως σε συμφωνία με τους Θεσμούς αποφασίστηκε η επέκταση του πλαισίου για άλλους 4 μήνες. Οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως περιέγραψε ο κ. Σταϊκούρας πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο λειτουργίας και όχι οκτώ. Χρειάζεται μία δεύτερη ευκαιρία και να βγάλουμε στην άκρη τους κακοπληρωτές δημιουργώντας ένα πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα από οικονομικής άποψης νοικοκυριά.

Για την πληγή του ιδιωτικού χρέους (7,5 δις ευρω) ο κ.  Σταϊκούρας είπε πως βαίνει μειούμενο, πως έως το καλοκαίρι θα βελτιωθεί το πλαίσιο των 120 δόσεων και πως ήδη 530.000 οικογένειες κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Ο Υπουργός των Οικονομικών είπε πως επί 7 μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά, καταθέτοντας ένα φιλοφορολογικό νομοσχέδιο, απομπλέκοντας σημαντικά έργα όπως η επένδυση στο Ελληνικό ενώ παράλληλα πλήρωσε και μεγάλο μέρος του Δανείου της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο και το κόστος του δανεισμού είναι πλέον χαμηλό. «Εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να υπάρχει μία υψηλή διατηρήσιμη μεγέθυνση ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Την κάλυψη του επενδυτικού κενού μπορούμε να την πετύχουμε μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Χρειάζεται η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η αξιοποίηση των ευρωπαικών πόρων και μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα να αναπτυχθεί ένα επιχειρείν με σύγχρονους όρους. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος και οι οιωνοί και τα στοιχεία είναι μαζί μας, το μακροικονομικό περιβάλλον να γίνει αντιληπτό και στο πορτοφόλι του πολίτη.

Τέλος σε ερώτηση – παρατήρηση του κ. Φλωράτου για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το τελευταίο 3μηνο παρατηρείται μία βελτίωση της πιστωτικής επέκτασης προς το επιχειρείν κάτι που επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα Ηρακλής που αφορά στα κόκκινα δάνεια και ξεκινά σε  1 μήνα με την Eurobank ενώ μίλησε και για την Αlpha Bank που σήκωσε πόρους από τη διεθνή αγορά με χαμηλό επιτόκιο. Ακόμα ο Υπουργός ανέφερε πως το τελευταίο 10μηνο επιστράφηκαν καταθέσεις ύψους 7 δις ενώ υπογράμμισε πως είναι αναγκαία μία κοινωνική πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα ευαίσθητα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον δύο φορές ετέθη από τους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης η είδηση για τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για ένα ποσοστό που φτάνει & το 55% (σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στην άκρη) που θεωρείται οικονομικά ευάλωτο στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

thebest.gr

Διαβάστηκε 1316 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.