Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:25 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 17:40

Feed For Milk: Ξεκίνησε το Ερευνητικό Πρόγραμμα στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το "Feed For Milk" είναι ένα νέο  ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αφορά την «Ανάπτυξη καινοτόμων μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος». Ανάδοχος του έργου είναι η Ένωση Αγρινίου και υπεργολάβος το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Εργοστάσιο Παραγωγής Μιγμάτων Συμπυκνωμένων Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών της Ένωσης Αγρινίου, δυναμικότητας 20.000 τόνων, με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και με την εμπειρία των εργαζομένων, παράγει προϊόντα που καλύπτουν απόλυτα τις θρεπτικές ανάγκες των ζώων. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται υπόκεινται σε συνεχή εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, που απευθύνονται σε κάθε είδος ζώου και σε κάθε τύπο εκτροφής, τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη εκτροφέα, στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές.

Σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου είναι η βελτιστοποίηση της διατροφής των προβάτων γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης για την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος, καθώς και για τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας και ευζωίας για αυτά. Για το σκοπό αυτό γίνεται προοπτική διερεύνηση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του γάλακτος, καθώς και ατομικών δεικτών υγείας και ευζωίας των ζώων, από επιλεγμένες εκτροφές, ενώ παράλληλα διερευνώνται πιθανές επιδράσεις της διατροφής και άλλων φυσιολογικών παραγόντων πάνω σε αυτά.

Η έρευνα είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προβατοτροφίας, όπως αυτή ασκείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αναμένεται να προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα ενδελεχούς και μετρήσιμης αποτύπωσης της αποτελεσματικότητας εναλλακτικών στρατηγικών διατροφής στα γαλακτοπαραγωγά πρόβατα της περιοχής ως προς την παραγωγικότητα και τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας τους.

Το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών της Ένωσης στο Αγρίνιο. Η Ένωση είναι ανάδοχος του έργου Feed For Milk.


Μεθοδολογία υλοποίησης

Το έργο υλοποιείται σε 4 στάδια:

Πρώτο στάδιο (έχει ήδη ολοκληρωθεί): Αναπτύχθηκε η τεχνογνωσία για την ενσωμάτωση καινοτόμων εγχώριων πρώτων υλών σε μίγματα συμπυκνωμένων συστατικών (ΜΣΖ).

Δεύτερο στάδιο: Μελετούνται οι επιδράσεις της χορήγησης των παραπάνω ΜΣΖ και άλλων φυσιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην ποιότητα και ποσότητα του παραγομένου γάλακτος, καθώς και στην υγεία και την ευζωία των ζώων σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο εκτροφής.

Τρίτο στάδιο: Θα αξιολογηθεί η οικονομικότητα της διατροφής μετά την προσθήκη των παραπάνω πρώτων υλών στο ΜΣΖ και θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα των εκτροφών.

Τέταρτο στάδιο: Θα αναπτυχθεί ένα εξειδικευμένο εμπορικό ΜΣΖ με την ενσωμάτωση των παραπάνω πρώτων υλών, κατάλληλο για τις φυλές που εκτρέφονται και τα συστήματα εκτροφής που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Με την αξιοποίηση της έρευνας και της σύγχρονης τεχνολογίας αναπτύσσεται μία ολοκληρωμένη πρόταση για την βελτιστοποίηση της ποιότητας του πρόβειου γάλακτος "από το στάβλο στο πιάτο".

 

Στόχοι του έργου

Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτος στόχος: Η αξιολόγηση της δυνατότητας ενσωμάτωσης νέας γνώσης και καινοτομίας στην διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων, με την αξιοποίηση εγχώριων ζωοτροφών.

Δεύτερος στόχος: Η προοπτική διερεύνηση της επίδρασης της προσθήκης των ζωοτροφών αυτών πάνω στην ποσότητα και στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, καθώς και σε δείκτες υγείας και ευζωίας των ζώων.

Τρίτος στόχος: Η κατάρτιση καινοτόμων μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών και η οικονομική αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Στο παρόν έργο επιχειρείται να γίνει ο συγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας από το στάβλο μέχρι τη μεταποιητική βιομηχανία του γάλακτος, ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικά δίκτυα ανάμεσα στο εργοστάσιο ζωοτροφών, στις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες και στους κτηνοτρόφους, και να αναπτυχθεί μία βιώσιμη αλυσίδα αξίας από το στάβλο στο πιάτο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η διερεύνηση των ποσοτικών και ποιοτικών επιδράσεων της διατροφής και άλλων παραγόντων στη γαλακτοπαραγωγή, στην υγεία και στην ευζωία των γαλακτοπαραγωγών προβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των εκτροφών και της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας γάλακτος.

Το έργο ‘Feed For Milk’

  • Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας Ανάπτυξης και Καινοτομίας στον Τομέα Προτεραιότητας της RIS3 Αγροδιατροφή» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα, 2014-2020». Η διάρκεια του έργου είναι συνολικά 2 χρόνια: 2019 – 2020.  Ο συνολικός προϋπολογισμός: 250.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη: 187.500 ευρώ).
  • Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από την πλευρά της Ένωσης Αγρινίου είναι ο γενικός διευθυντής Νικόλαος Καζαντζής, ενώ στο έργο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο εμπορικός διευθυντής Δημοσθένης Μπέτσικας, ο υπεύθυνος παραγωγής και ζωοτέχνης της Ένωσης Αγρινίου  Βασίλειος Σταμούλης και η κτηνίατρος της Ένωσης Αγρινίου, Φωτεινή Χρυσανθακοπούλου.
  • Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχουν καθηγητές και ερευνητές από το Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων και από το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους καθηγητές  Ιωάννη Μπόση (Καθηγητή), Ιωάννη Πολίτη (Καθηγητή), Γεώργιο Θεοδώρου (Επίκουρο Καθηγητή), τους υποψήφιους διδάκτορες Αφροδίτη Καλογιάννη, Μάριο Μόσχοβα και Γεώργιο Μάνεση και τον Γεωπόνο Ζωικής Παραγωγής Γεράσιμο Κατσαγάνη.
  • Συντονιστής της ερευνητικής ομάδας και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από την πλευρά του ΓΠΑ (υπεργολάβος) είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Αθανάσιος Γελασάκης.

Στην κεντρική φωτογραφία: Στελέχη της Ένωσης Αγρινίου και μέλη της ερευνητικής ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε εκτροφή στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, κατά τη διενέργεια των δειγματοληψιών και των καταγραφών των δεδομένων πεδίου, υπό τον συντονισμό του επίκουρου καθηγητή Αθανάσιου Γελασάκη (πρώτος από αριστερά). Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή και διερεύνηση παραγωγικών δεικτών και δεικτών υγείας και ευζωίας στα ζώα που διατρέφονται με εναλλακτικά μίγματα συμπυκνωμένων ζωοτροφών που παράγονται από την Ένωση Αγρινίου.

dairynews.gr

Διαβάστηκε 1844 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία