Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:09 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 00:04

«Καλπάζει» ο εθισμός στο διαδίκτυο και στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αύξηση της τάξης του 20% παρατηρείται κάθε χρόνο

Παγκόσμια ημέρα πλοήγησης στο διαδίκτυο η σημερινή, αλλά δυστυχώς η «ζυγαριά» γέρνει προς τον εθισμό εφήβων και ατόμων της προεφηβικής ηλικίας στο διαδίκτυο. Στην Αιτωλοακαρνανία ο εθισμός αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς της τάξης του 20%.

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται, πλέον, η διείσδυση του διαδικτύου και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό χρήσης φθάνει στο 81,4% στις ηλικίες 13-74 ετών. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο κατά περίπου 4 μονάδες σε σχέση με το παρελθόν.

Καθημερινοί  χρήστες είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ενώ στις ηλικίες 13 – 44 ετών η χρήση του internet είναι καθολική και καθημερινή, καθώς το διαδίκτυο κυρίως στις μικρές ηλικίες θεωρείται στις ηλικίες αυτές ως «μοχλός» αποσυμπίεσης! Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικά δημοφιλή, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν ότι επισκέπτονται κάποιο social media σε καθημερινή βάση.

Η Τετάρτη 5/2 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλοήγησης στο διαδίκτυο, όμως το μυαλό όλων δεν μείνει στην σωστή χρήση του διαδικτύου που σ’ αυτή την περίπτωση μετατρέπεται σε εργαλείο, αλλά στο γεγονός ότι η «ζυγαριά» γέρνει στην κακή χρήση και στον εθισμό, που συχνά έχει πολλές διαστάσεις!

Η επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας», Dr. Αθανασία Δημητρίου

Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με την Διοικητικά και Επιστημονικά υπεύθυνη του «Οδυσσέα» Dr. Αθανασία Δημητρίου: «κάθε χρόνο το ποσοστό του εθισμού στο διαδίκτυο αυξάνεται κατά 20%. Πριν 10 χρόνια τα πρώτα κρούσματα του εθισμού παρουσιάζονταν σε άτομα από 17 ετών και άνω, ενώ τώρα από 12 ετών και άνω. Τα περιστατικά στο νομό μας είναι πολλά και αφορούν άτομα της προεφηβικής ηλικίας και κυρίως της εφηβικής. Μιλάμε για εξάρτηση σε βαθμό, όπως οι ουσίες. Πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα, αλλά πλέον σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο μέσα από την διαδικασία αυτή προκύπτουν ζητήματα, που άπτονται της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που χρίζουν εκτός από ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτική αγωγή».

Όπως επισημαίνει η dr. Δημητρίου στο διαδίκτυο ισχύει πλέον η κουλτούρα της «μαζοποίησης», μέσω της οποίας οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέλουν πολλούς φίλους και like για να νοιώσουν διαφορετικοί και δημοφιλής. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι περισσότεροι χρήστες επιχειρούν να καλύψουν τα κενά τους και αυτό αφορά όλους τους χρήστες του διαδικτύου σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Οι γονείς είναι το «κλειδί» της λύσης σχετικά με τον έλεγχο των παιδιών τους στο διαδίκτυο και τη χρήση του, ακόμη και ως προς το χρόνο χρήσης που είναι πολύ βασικό. Τα παιδιά δεν διαθέτουν τις κατάλληλες άμυνες, ώστε να διαφοροποιηθούν και στο σημείο αυτό οι γονείς, μέσω της ενημέρωσής τους, μπορούν να αποτελέσουν το «εργαλείο» για να αντιληφθούν οι ανήλικοι τη σωστή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης, καθώς επίσης τον τρόπο που μπορούν να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους, αλλά και να καταλάβουν πως τα social media μπορούν να εξελιχθούν σε «φονικό όπλο».

Το διαδίκτυο έχει τέτοια τεχνική και υφή και από μόνο του που βάζει τον χρήστη «μέσα», πόσο μάλλον ένα παιδί που δεν έχει συγκροτήσει την προσωπικότητά του, δεν έχει τελειοποιηθεί – αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του και έχει ελαστικές άμυνες. Τα παιδιά είναι ο εύκολος «στόχος» του εθισμού και έτσι μπορούν να οδηγηθούν και στην εξάρτηση. Σημασία έχει το πως φτάνει στην εξάρτηση ένα παιδί. Παρουσιάζονται συμπτώματα αλλαγής συμπεριφοράς, διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, πτώση της σχολικής επίδοσης, αλλαγές στις σχέσεις με τους ανθρώπους. Η οικογένεια σαν πρώτος παράγοντας και στη συνέχεια το σχολείο πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτό, ώστε να μην φτάσει το παιδί στην εξάρτηση. Το διαδίκτυο δημιουργεί όμορα συμπτώματα σαν ένα φάρμακο, καθώς δημιουργείται σύμπτωμα στέρησης με επιθετικότητα ακόμη και αυτοτραυματισμούς ή ψυχωτικές συνδρομές.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1075 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.