Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:57 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 14:09

Δύο διοργανώσεις με 1.200 επισκέπτες για τη Ναυπακτία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η φιλοσοφία πάνω στην οποία χτίζεται ο θεματικός τουρισμός

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Προβάλλω τη Ναυπακτία» για το 2020 δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος, το οποίο ομολογουμένως περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και προτάσεις που αναδεικνύουν τη Ναυπακτία ως τουριστικό προορισμό. Το «θεματικό ημερολόγιο», όπως το ονόμασαν οι άνθρωποί της, έχει μία ενότητα που τράβηξε το ενδιαφέρον, η οποία μάλιστα αναμένεται βάσει των υπολογισμών να φέρει στην περιοχή περίπου 1.200 άτομα, σε μία περίοδο μάλιστα όπου η επισκεψιμότητα δεν είναι στα πάνω της. Ο λόγος για δύο διοργανώσεις που έχουν σχέση με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, μία που επανέρχεται μετά από ένα διάλειμμα λίγων χρόνων, και μία ακόμα που θα αποτελέσει μάλιστα πανευρωπαϊκή συνάντηση αθλητών του είδους που για πρώτη φορά μάλιστα έρχεται στην Ελλάδα. Η «ε» κάνει την παρουσίασή τους, και αναδεικνύει τα οφέλη για τον τόπο, την οικονομία του αλλά και τη διαφήμιση.

Hellas Rally Raid 2020

Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθούμε στην ταυτότητα, ξεκινώντας από εκείνη που προηγείται χρονικά και είναι προγραμματισμένη για τη Μάιο. Πρόκειται για το γνωστό στα μέρη μας «Hellas Rally Raid 2020», που έχει διοργανωθεί και κατά το παρελθόν στη Ναυπακτία, με τελευταία χρονιά το 2017. Πρόκειται για αγώνες που έλκουν τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης, με την περιπέτεια να αποκαλύπτεται μέσα από τις 12 ειδικές διαδρομές και τα 2.500 χλμ που πρέπει να διανύσουν, με φόντο τα εντυπωσιακότερα τοπία της περιοχής. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δώσουν το παρών περίπου 280 πληρώματα (άρα περίπου και 700 επισκέπτες) από όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα που πλέον έχει καθιερωθεί και διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική.

Η εν λόγω διοργάνωση κεντρίζει το ενδιαφέρον αγωνιζομένων από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς καταγράφει συμμετοχές από Βουλγαρία, FYROM, Κύπρο, Τσεχία, Ρουμανία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία και Αυστρία. Στα αξιοσημείωτα είναι και η κάλυψή της από 6 τηλεοπτικά δίκτυα Εθνικής εμβέλειας και πάνω από 20 περιφερειακά, αλλά και από 40 ιστοσελίδες και 15 περιοδικά του χώρου, που θα στείλουν την εικόνα της σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΚΤΜ adventure challenge

Η δεύτερη διοργάνωση, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, είναι το «ΚΤΜ adventure challenge», η Πανευρωπαϊκή συνάντηση αναβατών ΚΤΜ, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και αφορά σε ένα 10ήμερο πανευρωπαϊκό ραντεβού για τους λάτρεις της ΚΤΜ, με περιηγήσεις στα βουνά της περιοχής. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 αναβάτες θα δώσουν το παρών, οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς τους θα φτάσουν συνολικά τα 500 άτομα. Η Ναύπακτος θα αποτελέσει τη βάση τους, με στόχο να ζήσουν ένα μοναδικό Ready to race event, που θα περιλαμβάνει τρεις γεμάτες μέρες οδήγησης σε μερικά από τα καλύτερα βουνίσια μονοπάτια της Ελλάδας.

Ο τύπος ήδη ασχολείται με τη Ναυπακτία

«Μετά από 2 επιτυχημένες διοργανώσεις στην Ιταλία και μία ακόμα στη Βοσνία το 2019, το Ευρωπαϊκό KTM Adventure Rally ολοκληρώνεται τα καταξιωμένα «πορτοκαλί» Adventure event που γίνονται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Με την τελευταία έκδοση στη Βοσνία να έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από τους συμμετέχοντες και τον τύπο, το Ευρωπαϊκό KTM Adventure Rally κατευθύνεται προς την ιστορική πόλη της Ναυπάκτου». Έτσι καταγράφει στο ρεπορτάζ του για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ο Κώστας Γκαζής στο εξειδικευμένο site για τέτοιου είδους θέματα www.bikeit.gr. «Δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του Κορινθιακού κόλπου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται από τον ήλιο, οδηγώντας σε μέρη μοναδικής ομορφιάς», παρατηρεί συνεχίζοντας, δίνοντας ήδη τις πρώτες εικόνες της περιοχής, αλλά και του πως αυτή θα συνδεθεί με το event.

Και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής: «Η Ναύπακτος και τα γύρω μέρη βρίσκονται στην καρδιά του «πρεσβευτή» της ΚΤΜ, και θρυλικού αγωνιζόμενου και δασκάλου Chris Birch, καθώς εκεί ήταν που πήρε μια απίστευτη 4η θέση γενικής στο τελευταίο Hellas Rally, καβάλα σε ένα KTM 790 Adventure R.

Με οργάνωση από την ΚΤΜ, το Ευρωπαϊκό KTM Adventure Rally είναι ένα κοινωνικό event, σχεδιασμένο για αναβάτες όλων των ικανοτήτων, από αρχάριους σε έμπειρους Adventure… επαγγελματίες. Για το 2020, οι συμμετέχοντες μπορούν να ακολουθήσουν ένα από τα γκρουπ με πλοηγό και να απολαύσουν 3 μέρες hardcore οδήγησης, ή να επιλέξουν να οδηγήσουν μόνοι τους σε μονοπάτια που θα τους προταθούν, και έτσι πέρα από την οδήγηση στον δικό τους ρυθμό, να εξασκηθούν και στην πλοήγηση.

Το event θα είναι ανοιχτό για 200 αναβάτες κατόχους των ακόλουθων μοντέλων ΚΤΜ: 640, 690, 390, 790, 950, 990, 1050, 1090, 1190 and 1290 ADVENTURE».

Δ. Αντωνόπουλος: «Πολλαπλά τα οφέλη»

Σε συζήτηση που είχαμε με το Δημήτρη Αντωνόπουλο, από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Προβάλω τη Ναυπακτία», πήραμε μια πρώτη γεύση για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το χρόνο αυτό, αλλά και για τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζονται. Μας μίλησε καταρχάς για τα πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη που υπάρχουν, συγκριτικά με τα κόστη τους, τα οποία μετριούνται τόσο σε «ζεστό» χρήμα για την οικονομία της περιοχής, όσο και στην προβολή του τόπου. Εστιάζοντας στο πρώτο, μας δήλωσε πως δήμος και Περιφέρεια, οι οποίοι ζητείται να μπουν αρωγοί στην προσπάθεια όπως έχουν κάνει κατά το παρελθόν, μπορούν να στηριχτούν και πάνω στη φιλοσοφία που έχουν δομηθεί αυτές οι διοργανώσεις, κάνοντάς την μπούσουλα για τα επικείμενα επιχειρησιακά προγράμματά τους. Μάλιστα, δεν παρέλειψε μέσω της «ε», να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής (Επαγγελματίες, Δήμο Ναυπακτίας, Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και Δωρίδας, Σύλλογο Ξενοδόχων, Εμπορικό Σύλλογο κλπ), σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το που στοχεύουμε ως πόλη.

«Στις δύο αυτές διοργανώσεις θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας περίπου 1.200 άτομα, οι οποίοι θα κάνουν και τις αντίστοιχες καταναλώσεις στον τόπο μας», μας είπε ο Δ. Αντωνόπουλος, κάτι που σημαίνει σε πραγματικούς αριθμούς πως γι’ αυτές τις ημέρες θα πέσει στην τοπική οικονομία περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, αν συνυπολογίσουμε τη διαμονή τους, το φαγητό, τα καύσιμα, τα ποτά, τα αναμνηστικά, τα service και μία σειρά ακόμα από έξοδα που θα κάνουν. «Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα πάνε σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό», πρόσθεσε, αφού όπως έχει καταγράψει και η εμπειρία του παρελθόντος, εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξενοδοχεία, εστιατόρια, bar, συνεργεία, βενζινάδικα, είδη δώρων, φαρμακεία, φυσιοθεραπευτές κλπ, ενώ θα εργαστούν στα συγκεκριμένα events και περίπου 50 άτομα από την περιοχή γι’ αυτά.

Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο αυτό καθώς εξίσου σημαντική είναι και η προβολή του τόπου, καθώς η εικόνα της Ναυπάκτου θα ταξιδέψει τόσο από τα μέσα ενημέρωσης που θα καλύψουν τις διοργανώσεις, όσο και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες οι οποίοι είναι άκρως δραστήριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξού, όπως μας είπε, και το ότι κάθε χρόνο πλέον εκατοντάδες λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού επισκέπτονται τη Ναυπακτία για να κάνουν το hobby τους στις διαδρομές που έχουν γνωρίσει μέσα από τις προηγούμενες διοργανώσεις. «Οι δύο διοργανώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους διοργανωτές και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης μας έχουν αρχίσει», σημείωσε ακόμα ο Δ. Αντωνόπουλος, τονίζοντας πως οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει με το δήμο για τη στήριξή τους, δείχνοντας θετική διάθεση, κάτι που ευχή όλων είναι να γίνει και από την Περιφέρεια.

Ο Κ. Γκαζής καταθέτει στην «ε» την εμπειρία του

«Εξειδικευμένος τουρισμός υψηλού επιπέδου»

Ο Κώστας Γκαζής έχει εργαστεί ως συντάκτης ειδικού τύπου από το 1999 σχεδόν σε όλα τα περιοδικά του χώρου στην Ελλάδα αλλά στην τηλεόραση. Σήμερα συνεχίζω ως αρχισυντάκτης του site / ηλεκτρονικού περιοδικού BIKEIΤ (www.bikeit.gr). Μιλήσαμε μαζί του για το τι σημαίνουν οι συγκεκριμένες διοργανώσεις για μία περιοχή, τι της προσφέρουν, αλλά και τι αφήνουν πίσω τους φεύγοντας:

Κώστα, γιατί κατά την άποψή σου, έτσι όπως έχεις καταγράψει από την προσωπική σου εμπειρία, θα πρέπει μία περιοχή να αγκαλιάζει αυτές τις διοργανώσεις;

Γιατί προσεγμένες διοργανώσεις όπως το KTM Adventure Rally, από εταιρείες που διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού το όνομα τους, κάνουν μόνο καλό για τον τόπο διεξαγωγής τους. Μιλάμε για μια διοργάνωση παγκοσμίου κύρους και βεληνεκούς, από μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα ανερχόμενες εταιρείες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, ενώ τα αντίστοιχα Adventure Rally του παρελθόντος στέφθηκαν όλα από μεγάλη επιτυχία όσον αφορά σε συμμετοχές και τοπικό αντίκτυπο. Ουσιαστικά πρόκειται για εξειδικευμένο τουρισμό υψηλού επιπέδου σε μεγάλη κλίμακα, μια ανεπανάληπτη εμπειρία που απευθύνεται σε εύπορους, ως επί το πλείστον, αναβάτες μοτοσυκλέτας από όλο των κόσμο. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα ομορφότερα χωμάτινα μονοπάτια της περιοχής, μέσα από οργανωμένες εκδρομές, με ή χωρίς πλοηγό.

Μιλάμε, όπως καταλαβαίνουμε, για μία ομάδα επισκεπτών η οποία ασχολείται με ένα ακριβό άθλημα, πράγμα που σημαίνει πως… έχει να ξοδέψει, για να το πούμε πιο απλά…

Οι συμμετέχοντες είναι εύποροι (μόνο το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 600-750 ευρώ), θα έρθουν τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, και διαθέτουν κουλτούρα που δεν περιορίζεται στη μοτοσυκλέτα. Φυσικά, αυτές τις 4 μέρες διεξαγωγής του Rally (9-12 Ιουνίου) οι συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους θα φέρουν φίλους και οικογένειες μαζί, θα έχουν ως βάση τους την πόλη της Ναυπάκτου, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις ανάγκες σίτισης και διαμονής τους. Σημειώστε πως το KTM Adventure Rally είναι ήδη Sold out, αφού οι θέσεις συμμετοχής καλύφθηκαν λίγο μετά την έναρξη των εγγραφών του.

Τί αφήνει πίσω της μία τέτοια διοργάνωση, πέραν του ότι κινεί μία τοπική οικονομία για κάποιες ημέρες; Έχει και συνέχεια όλο αυτό;

Όλοι οι συμμετέχοντες, τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα γνωρίσουν τις ομορφιές της Ναυπάκτου από κοντά, και κατόπιν θα αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την περιοχή. Θα έλθουν ξανά, και θα συστήσουν την περιοχή και στους φίλους και γνωστούς τους. Επίσης, επιτυχημένα event όπως το KTM Adventure Rally δελεάζουν κι άλλες εταιρείες, κι άλλους φορείς για τη διοργάνωση ανάλογων event στην περιοχή. Τέλος, επειδή ακριβώς μιλάμε για μια μεγάλη αυστριακή εταιρεία με τεράστια εμπειρία στις διοργανώσεις, με το πέρας της διοργάνωσης, μπορείτε να είστε σίγουροι πως θα μαζέψουν σκουπίδια και κορδέλες από τις διαδρομές εκτός δρόμου, αφήνοντας το τοπίο στην κατάσταση που το βρήκαν.

Και μιας και έχεις εικόνα από τη Ναύπακτο, η ματιά ενός επισκέπτη, πως βλέπει την περιοχή;

Η Ναύπακτος είναι ιδανικό μέρος για όλα τα γούστα, καθώς την ίδια στιγμή μπορεί να ικανοποιήσει τους φίλους της θάλασσας αλλά και του βουνού, με την ορεινή Ναυπακτία να αποτελεί ονειρική περιοχή για εξερευνήσεις, είτε για περπάτημα, για ορεινό τρέξιμο, για ορεινή ποδηλασία, ή μηχανοκίνητες βόλτες και μηχανοκίνητο αθλητισμό. Παράλληλα, η πόλη της Ναυπάκτου με το παλιό λιμανάκι της και τα όμορφα σοκάκια της χαλαρώνει το ίδιο αποτελεσματικά ξένους και Έλληνες.

emprosnews.gr

Διαβάστηκε 1081 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.