Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 17:13

Ενδεικτικός χάρτης της αγροτικής γης που είχαν αρπάξει οι Οθωμανοί στην Αιτωλοακαρνανία πριν το 1821

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φωτο: Χάρτης της Οθωμανικής περιουσίας που κατείχαν οι Οθωμανοί προ του 1821. Η σήμανση έγινε όχι βάση ακριβής θέσης αλλά κατά αναλογίας σε κάθε περιοχή και βασίζεται στα δεδομένα των πρακτικών της Δ΄Εθνοσυνέλευσης.

Του Λίνου Υφαντή,

Έναν αποκαλυπτικό πίνακα για την αγροτική περιουσία που είχαν αρπάξει οι Οθωμανοί περιέχουν τα πρακτικά της Δ΄Εθνοσυνέλευσης. Περιέχουν τον αριθμό των στρεμμάτων που κατείχαν οι Έλληνες και οι Οθωμανοί καθώς και την αναλογία μεταξύ τους στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως μπορεί να προσέξει κανείς, την περισσότερη περιουσία οι Οθωμανοί κατείχαν στη σημερινή περιοχή του Αγρινίου (Βλοχός) καθώς η αναλογία ήταν 13 προς 15 υπέρ τους ως προς τα αγροτεμάχια. Ακολουθεί η Μακρυνεία (Ζυγός) με αναλογία 4 προς 1.

Στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία οι Οθωμανοί  κατείχαν ελάχιστη περιουσία όπως στο Ξηρόμερο (56 προς 1),  Βάλτος (60 προς 1), Μεσολόγγι (23 προς 1). Χρησιμοποιείται δε το ρήμα “αρπάξει” και όχι αποκτήσει, διότι στο υπόμνημα της Εθνοσυνέλευσης διασώζονται πληροφορίες για αρπαγές γαιοκτησίας χριστιανών από Οθωμανούς το 1770. Διεξοδικά δε καταγράφονται ευρύτερες αρπαγές ιδιοκτησίας στην περιοχή της Άρτας από τον Αλή Πασά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πως οι Οθωμανοί απέκτησαν τόσο μεγάλο αριθμό περιουσίας στην περιοχή του Βραχωρίου τους προηγούμενους αιώνες, ιδίως τον 17ο και 18ο. Υπάρχει άλλωστε και τα Οθωμανικά κατάστιχα που διέσωσε ο Kiel και αναδημοσιεύτηκε σε προηγούμενο άρθρο που δείχνουν εξαφανισμένα χριστιανικά χωριά στον κάμπο του Αγρινίου, όπως εκείνο της Μποζίκιστας ( δείτε εδώ: https://www.agrinionews.gr/mpozikista-mystiriodis-megalyteri-christianiki-komopoli-aitolikoy-kampoy-to-1500-progonos-agrinioy-poy-chathike-sti-synecheia/).

Όπως και να χει, οι Οθωμανοί προκύπτει ότι επέλεξαν στοχευμένα σημεία για να ασκούν την οικονομική δραστηριότητα τους και την εποπτεία τους στην περιοχή. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω χάρτη η σήμανση έγινε όχι βάση ακριβής θέσης αλλά κατά αναλογίας σε κάθε περιοχή και βασίζεται στα δεδομένα των πρακτικών της Δ΄Εθνοσυνέλευσης. Σε αυτή δεν λαμβάνονται υπόψιν  οι σημερινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διότι πριν 200 χρόνια οι αντίστοιχες έυφορες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες, λόγω της παρουσίας μεγάλων βαλτώδων περιοχών με λιμνάζοντα ύδατα ή λόγω των μεταβολών της στάθμης του Αχελώου ποταμού, που άλλαζε με βάση τα καιρικά φαινόμενα.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 4434 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.