Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  5:19 μμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 12:58

Οι επιδρομές των Αράβων πειρατών τον μεσαίωνα στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιος από αυτούς έγινε Άγιος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι Άραβες είχαν κυριαρχήσει στη Μεσόγειο τον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ. Πολλοί από αυτούς επιδίδονταν σε επιδρομές και λεηλατούσαν πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην ιστορία έμειναν για την αγριότητα τους με το όνομα “Σαρακηνοί”.

Την εποχή του Μιχαήλ του Τραυλού οι Σαρακηνοί πειρατές άλωσαν τη Νικόπολη και έκαναν αποτυχημένες επιθέσεις κατά της Αμβρακίας και του Δραγαμεστού. Και οι δύο είναι ερημωμένες μεσαιωνικές πόλεις που βρίσκονται πάνω από Αμφιλοχία και Αστακό αντίστοιχα. Αντίστοιχα αποτυχημένες απόπειρες έκαναν και στη Ναύπακτο. Όμως σύμφωνα με τον Π.Βοκοτόπουλο παρόλη την καλή οχύρωση της τελικά λεηλατήθηκε: Η Ναύπακτος «διαθέτουσα ἀσφαλῆ λιμένα καὶ ἐρυμνὸν φρούριον, ἀποκτᾷ σὺν τῷ χρόνῳ σημασίαν εὶς βάρος τῆς Νικοπόλεως, τειχισμένης μὲν ἀλλ’ἐκτισμένης ἐπ’ἀναπεπταμένου πεδίου καὶ ἐπανειλημμένως λεηλατηθείσης”.

Απροσδόκητη όμως εξέλιξη είχε η τύχη ενός εξ αυτών, του μετέπειτα Άγιου Βάρβαρου της Τρύφου Ξηρομέρου. Ήταν ένας από τους επιδρομείς στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου και μέλος πειρατι­κής συμμορίας Αράβων, από την χώρα των Άφρων. Ήταν ο μόνος που σώθηκε με­τά από τη σκληρή μάχη. Από τότε κατέφυγε στα βουνά του Τρύφου και ζούσε ως ληστής. Αργότερα βαφτίζεται χριστιανός και καταφεύγει στο μοναχισμό. Όμως σύμφωνα με την εκκλησία θανατώθηκε από κυνηγούς που τον εξέλαβαν ως θήραμα και έτσι η ζωή του είχε άδοξο τέλος.

Ο Βάρβαρος ( ονομάστηκε έτσι λόγω της Σαρακηνής προέλευσης του) ενταφιάστηκε  στο σημείο που βρίσκονται τα λουτρά του Τρύφου. Στο μέρος αυτό έχει κτιστεί Ναός προς τιμή του. Τα λείψανα του αργότερα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Ιουνίου. Είναι η μόνη ανάμνηση από την επιδρομή των Αράβων Σαρακηνών στα μέρη μας, η οποία χάθηκε στη λήθη της ιστορίας.

Με πληροφορίες από:

https://www.impantokratoros.gr/agios-barbaros.el.aspx

 agrinionews.gr
Διαβάστηκε 4729 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.