Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 17:43

Προσλήψεις ΕΠΟΠ στον Στρατό φέρνει ο Φεβρουάριος – Τρέχουν ήδη 1.200 για ΟΒΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρξει προκήρυξη για 2.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ ενώ ήδη τρέχουν 1.200 προσλήψεις ΟΒΑ στον Στρατό. Παράλληλα, η ΕΑΒ προετοιμάζει προκήρυξη 400 μόνιμων θέσεων για την ενίσχυση των υπηρεσιών της.

Αναφερόμενος στην περαιτέρω στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων ο ΥΕΘΑ μίλησε πέρα από την προκήρυξη για 1200 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης η οποια ήδη είναι σε εξέλιξη και στην οποία αναφέρθηκε και πρόσφατα απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή , ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει και η εξαγγελία πρόσληψης για Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) το προσεχές διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός η προκήρυξη που αναμένεται να “τρέξει” το προσεχές διάστημα θα αφορά 2.000 άτομα που θα ενταχθούν στους επαγγελματίες οπλίτες προκειμένου να στελεχωθούν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων επιπρόσθετα με τα 1.200 άτομα που αφορά η προκήρυξη για ΟΒΑ.

Στόχος επίσης της νέας αυτής πρόσληψης ΕΠΟΠ είναι να “πέσει” ο μέσος όρος ηλικίας ων επαγγελματιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων: “είναι κάτι που προτιμούμε από μία αύξηση της θητείας, από το να έχουν δηλαδή οι στρατεύσιμοι το περιθώριο για άλλους επιπλέον δύο μήνες θητείας προτιμούμε επαγγελματίες οπλίτες, επιλεγμένους οπλίτες με κριτήρια που θα τεθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα στην προκήρυξη που θα τρέξει έτσι ώστε να υπάρχει μία προστιθέμενη αξία και μία ποιοτική αναβάθμιση και του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χρονιά που έρχεται” ανέφερε χαρακτηριστικά παραμερίζοντας έτσι τα σενάρια που μιλούν για επικείμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Οι προσληψεις ΟΒΑ που τρέχουν

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 τρέχουν 1.200 προσλήψεις ΟΒΑ με την διαδικασία της Ανακατάταξης και αφορά οπλίτες και εφέδρους. Οι αμοιβές ανέρχονται περίπου στα 1.000 ευρώ μεικτά.

Για την επιλογή των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) Ειδικών Δυνάµεων προτιµώνται αρχικά όσοι εκπληρώνουν ή εκπλήρωσαν τη στρατεύσιµη στρατιωτική τους υποχρέωση στις Ειδικές ∆υνάµεις, έναντι όσων την εκπληρώνουν ή την εκπλήρωσαν σε άλλον Κλάδο των Ενόπλων ∆υνάµεων ή σε άλλο Όπλο – Σώµα (Ο-Σ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), εφόσον επιτύχουν τα παραδεκτά όρια των αθλητικών δοκιµασιών

Οι οπλίτες και οι έφεδροι, που επιθυµούν ανακατάταξη ή επανακατάταξη αντίστοιχα, πρέπει να πληρούν σωρευτικά, κατά την ηµεροµηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την αρχικά αναληφθείσα υποχρέωση, τα εξής προσόντα και προϋποθέσεις:

α. Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
β. Να µην έχουν συµπληρώσει το εικοστό όγδοο (28ο) έτος της ηλικίας τους, σύµφωνα µε τις διατάξεις της στρατολογικής νοµοθεσίας.

Ειδικότερα, το ως άνω όριο ηλικίας µειώνεται κατά τρία (3) έτη, για όσους επιθυµούν να υπηρετήσουν ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) Ειδικών ∆υνάµεων(Ε∆) – Οµάδων Υποβρυχίων Καταστροφών(ΟΥΚ).

– Να έχουν σωµατική ικανότητα κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύµφωνα µε τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωµατικής ικανότητας των στρατευσίµων.

Ειδικά, οι υποψήφιοι για Ειδικές ∆υνάµεις-Οµάδες Υποβρυχίων Καταστροφών να έχουν σωµατική ικανότητα κατηγορίας πρώτης (Ι/1).

– Να έχουν ανάστηµα τουλάχιστον ενός µέτρου και εξήντα εκατοστών (1,60 µ.).
– Να µην έχουν καταδικαστεί για κακούργηµα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώµοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταµήνυση, συκοφαντική δυσφήµιση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκληµα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονοµικής εκµετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νοµοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεµπορίας, όπλων, πυροµαχικών και τυχερών παιχνιδιών και για οποιοδήποτε έγκληµα του στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Το υπουργείο Αμυνας στα κριτήριά έχει ήδη χαμηλώσει το όριο ηλικίας και, ενώ σε παλαιότερους διαγωνισμούς και προσλήψεις ΟΒΑ το όριο ήταν τα 32 χρόνια, τώρα μειώνεται στα 28 χρόνια, ενώ, αν πρόκειται για υποψήφιο που επιθυμεί να καταθέσει αίτηση για τις Ειδικές Δυνάμεις, το όριο κατεβαίνει στα 25 χρόνια. Για την επιλογή ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης στις Ειδικές Δυνάμεις θα προτιμηθούν αρχικά όσοι εκπληρώνουν ή εκπλήρωσαν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση στις Ειδικές Δυνάμεις έναντι όσων την εκπληρώνουν ή την εκπλήρωσαν σε άλλον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάµεων.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι που εκπληρώνουν ή εκπλήρωσαν τη θητεία τους στις Ειδικές Δυνάμεις είναι λιγότεροι από τις προκηρυχθείσες θέσεις, τότε θα γίνεται επιλογή και από άλλα Οπλα ή Σώματα. Στην περίπτωση των θέσεων για τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών θα προτιμηθούν υποψήφιοι που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους στα ΟΥΚ.

Η σύμβαση την οποία θα υπογράψουν οι επιτυχόντες Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν τα προσόντα και περάσουν επιτυχώς τις
αθλητικές δοκιμασίες) θα είναι τριετούς διάρκειας. Δύναται ωστόσο να ανανεώσουν τη σύμβασή τους για ακόμη τρία χρόνια, εφόσον δεν έχουν απολυθεί για οποιαδήποτε αιτία. Δικαίωμα αίτησης έχουν και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις.

dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 2865 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.