Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:45 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:45

Νέες προδιαγραφές για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενημέρωση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση (πρότυπα της σειράς AGRO 2).

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ) λαμβάνοντας υπόψη:

α) τις εξελίξεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων,

β) την εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των προτύπων AGRO 2,

γ) τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων του κλάδου,

δ) την ανάγκη βελτίωσης, απλούστευσης, καθώς και επέκτασης των προδιαγραφών στην υπόλοιπη αλυσίδα παραγωγής και

ε) την ανάγκη ανάδειξης και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων μέσω της πιστοποίησής τους, προέβη στην επεξεργασία του συνόλου των απαιτήσεων των προτύπων της σειράς AGRO 2, με σκοπό την ουσιαστική αναθεώρησή τους, καθώς και την εκπόνηση νέων προδιαγραφών.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με τη λειτουργία ειδικής Τεχνικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων, φορέων πιστοποίησης, δημόσιων υπηρεσιών, συλλογικών οργάνων κλπ, ακολουθώντας διεθνείς κανόνες τυποποίησης με ενιαία, ομοιόμορφη και πρωτίστως αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία διασφαλίζοντας την ολιστική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και την αντικειμενικότητα των προδιαγραφών ως προς τη σύγκρουση συμφερόντων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης, της δημόσιας διαβούλευσης των νέων απαιτήσεων και της κοινοποίησής τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε και θέτει σε ισχύ τα κάτωθι:

α) 3η έκδοση των προτύπων AGRO 2-1 και AGRO 2-2 (προδιαγραφές για όλη τη φυτική παραγωγή), στα οποία ενσωματώθηκαν στοιχεία από τα πρότυπα AGRO 2-2/1, AGRO 2-2/2 και AGRO 2-2/3 αντικαθιστώντας την ξεχωριστή έκδοσή τους (προδιαγραφές σε ορισμένα είδη καλλιεργειών)

  • AGRO 2-1: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 1: Προδιαγραφή».
  • AGRO 2-2: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στηΓεωργική Παραγωγή, Μέρος 2: Απαιτήσεις για την εφαρμογή στη φυτική παραγωγή»

β) 1η έκδοση των προτύπων AGRO 2-3 και AGRO 2-4:

  • AGRO 2-3: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 3: Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία ή/και διάθεση στην αγορά προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
  • AGRO 2-4: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 4: Απαιτήσεις για την εκκόκκιση ή/και διάθεση στην αγορά εκκοκκισμένου βάμβακος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».

γ) έκδοση νέων Κατευθυντήριων Οδηγιών για την πιστοποίηση των προτύπων:

  • Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 (3 η έκδοση).
  • Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-3 (1η έκδοση). Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-4 (1η έκδοση).

Για τις επιχειρήσεις/Φορείς Πιστοποίησης που ήδη εφαρμόζουν τα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2, ορίζεται μεταβατικό χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών (από την ημερομηνία έγκρισης των νέων εκδόσεων των παραπάνω εγγράφων - 05.12.2019) για τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις.

Τα παραπάνω πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες διατίθενται πλέον δωρεάν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Πληροφορίες: 2018392148, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Διαβάστηκε 1561 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία