Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:32 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:29

Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι για το μέλλον τους - Ημερίδα στο Πανόπουλο Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Βασιλόπουλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της ορεινής ζώνης της Ηλείας αναδείχθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα, στο Πανόπουλο, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020.

Η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρή Βασιλόπουλου, βρήκε ανταπόκριση από τους κτηνοτρόφους που αγωνιούν για την περιοχή τους και ζητούν την στήριξη της πολιτείας για να συνεχίσουν να ασχολούνται ενεργά  με την κτηνοτροφία. Κάτι που επεσήμανε και στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος.

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών των κτηνοτρόφων της περιοχής μας για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία τους έχουν φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Είμαστε εδώ για να καταγράψουμε τα προβλήματα να τα ιεραρχήσουμε και να συμβάλλουμε ώστε να δοθούν λύσεις», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Όπως καταγράφηκε, από τα κυριότερα  προβλήματα που έχουν  οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους είναι η εξαιρετικά  χαμηλή τιμή του  γάλακτος, η βαριά φορολόγηση, οι ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, στα καύσιμα και στα υπόλοιπα εφόδια. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά - όπως αναφέρθηκε - είναι η περιορισμένη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις ζημιάς του ζωικού κεφαλαίου, η απόρριψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως μη επιλέξιμων προς επιδότηση πολλών βοσκοτόπων εξαιτίας του πρόσφατου χαρακτηρισμού τους ως δασικών εκτάσεων, ο περιορισμός των δράσεων του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας μόνο στους νέους αγρότες, η έλλειψη δανειακών εργαλείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προς στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων κ.ά.  

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο Κώστας Μήλιος, Διδάκτωρ Κτηνίατρος Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  η Παναγιώτα Σπυροπούλου, Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας-Κτηνιατρικής Π.Ε Ηλείας,  οι κτηνίατροι  Λία Μπούρα, Παναγιώτα Σκουρφούτα,  ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας και κτηνίατρος Αθανάσιος Γεωργόπουλος, και  ο Χαράλαμπος Τοπαλίδης γεωργοκτηνοτρόφος από την Κοζάνη.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής Ηλείας Διονύσιος Καλαματιανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού- Αθλητισμού Νίκος Κοροβέσης, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα αθλητισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος εκπρόσωποι τοπικών φορέων κ.α  

Διαβάστηκε 1387 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία