Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:35 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 14:24

Η πολυδιαφημισμένη “Κοιλάδα του Αχελώου” πρέπει να αποτρέψει την εκτροπή γιατί την αφορά περισσότερο!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η υπόθεση “Κοιλάδα του Αχελώου’ είναι από τις πιο πολυδιαφημισμένες το τελευταίο διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία. Εκδηλώσεις, ομιλίες, προτάσεις και ένα σωρό δράσεις γίνονται για τη μεγάλη αυτή περιοχή του Βάλτου. Ήρθε η ώρα όμως η αναπτυξιακή ρητορική της κοιλάδας να σχετιστεί πλέον με το θέμα της εκτροπής.

Ο λόγος είναι απλός: Η πιθανή εκτροπή του ποταμού επί το πλείστον θα επηρεάσει ιδίως την κοιλάδα του Αχελώου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άλλοι παραπόταμοι-συνοδοί του ποταμού, ο Ίναχος, Ο Μέγδοβας, ο Ταυρωπός και ο Τρικεριώτης προστίθενται στην πορεία της διαδρομής του.  Ακόμα και αν η πρώτη ροή, ο Αχελώος, μειωθεί σε νερό λόγω της εκτροπής, οι τρεις ποταμοί-συνοδοί του καταλήγουν στον ταμιευτήρα νερού της λίμνης Κρεμαστών. Ίσως εκεί γίνει και το όλο παιχνίδι που θα πείθει ότι “δεν χάθηκε και πολύ νερό από τον Αχελώο” γιατί πολύ απλά θα αναπληρώνουν νερό από την μεγάλη υδάτινη γεωλογική δεξαμενή. Όλα αυτά βέβαια στο αισιόδοξο σενάριο της ουσίας και κυρίως των εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το νερό που θα λείψει από τον ρου του Αχελώου που διέρχεται μέσα από το Βάλτο δεν θα αναπληρώνεται. Γιατί δεν θα υπάρχει παραπόταμος ή μεγάλος υδάτινος ταμιευτήρας που θα το συμπληρώνει. Έτσι οι πρώτοι που θα καταλάβουν την εκτροπή του Αχελώου θα είναι ακριβώς όσοι ενδιαφέρονται για την κοιλάδα του. Μήπως ήρθε η ώρα  κυρίως  εκείνοι να σηκώσουν τη σημαία κατά της εκτροπής; Γιατί στην πράξη είναι ένα θέμα που καίει τον Βάλτο και κατ’ επέκταση το Δήμο Αμφιλοχίας. Μαζί με αυτούς αφορά πάρα πολύ την Άρτα και φυσικά τους Δήμους Αγρινίου και Οινιαδών. Κατ΄επέκταση μάλλον πρέπει να το δει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου μήπως και καταφέρουν την αποτροπή της εκτροπής.

Να το κάνουμε ακόμα πιο απλό: Εικόνα σαν και αυτή στο τέλος του άρθρου  στην κοιλάδα του Αχελώου δεν ξέρουμε αν μπορεί να επαναληφθεί, όταν το νερό θα είναι μειωμένο. Ας έχουν γνώση οι φύλακες:

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 4334 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.