Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:57 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 14:20

Συνεργατικοί χώροι δικτύωσης (hubs) σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία - Πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου CREATIVE@Hubs

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεργατικοί  χώροι  δικτύωσης (hubs) σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία - Πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου CREATIVE@Hubs>

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης (kick off meeting) του έργου Creative@Hubs, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβούλιου, στην Πάτρα.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα, ο συντονιστής του Προγράμματος καθ. Gianfranco Gadaleta, η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου, Tina Ranieri καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας, Carmela Sfregola, οι οποίοι παρουσίασαν τη μεθοδολογία και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εταίροι, ώστε να υλοποιηθεί ομαλά και εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων το εν λόγω έργο.

Τους εταίρους υποδέχτηκε στην Πάτρα ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εστίασε επίσης στις δημιουργικές επιχειρήσεις της περιοχής, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων στη δράση «Ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, οι οποίοι καλωσόρισαν τους εταίρους και επισήμαναν τη σημασία του έργου στην ανάπτυξη του δημιουργικού κλάδου στην Π.Δ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία συνεργατικών χώρων δικτύωσης (hubs) που απευθύνονται σε νέες ή αναδυόμενες επιχειρήσεις, διαθέτοντας χώρο συνεργασίας (co-working) και πρόσβασης σε ένα δίκτυο παραγόντων και φορέων. Τα hubs που θα δημιουργηθούν θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της καινοτομίας μέσω της χρήσης καινοτόμων εργαλείων και στη δημιουργία συνεργιών με παρόμοιους φορείς μέσω εταιρικών συμφωνιών.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα hubs θα λειτουργήσουν στην Ηλεία, το Μεσολόγγι - Αγρίνιο και την Πάτρα. Συγκεκριμένα, προχωράει η αξιοποίηση χώρου στο ισόγειο του Διοικητηρίου Ηλείας, διαμορφώνεται κατάλληλα το κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι και σε παραχωρηθέν από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας χώρο στα γραφεία του στο Αγρίνιο, ενώ σε ό,τι αφορά την Πάτρα, ο βασικός χώρος hub θα λειτουργήσει σε κτίριο της ΠΔΕ στην Π.Ε. Αχαΐας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου και συγκεκριμένα, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, Αγνή Νάκου μαζί με μέλη της ομάδας έργου Τέσια Καλλιόπη και Παρασκευή Τσέντζου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κώστας Καποδίστριας και η εντεταλμένη σύμβουλος με αρμοδιότητα στα Οικονομικά θέματα και τον Πολιτισμό, Αικατερίνη Μοθωναίου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μαζί με συνεργάτες και μέλη ομάδας έργου, ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής, ο Antonio Stasi από την Περιφέρεια της Απουλίας, οι οποίοι παρουσίασαν συνοπτικά το έργο και τις δράσεις του φορέα που εκπροσωπούν.

Επιπλέον, παρέστησαν και εκπρόσωποι από τους φορείς συνεργασίας με την Π.Δ.Ε. και συγκεκριμένα από το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, από τα Επιμελητήρια της Π.Δ.Ε, και το ΙΠΑ – Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι παρουσίασαν το ρόλο τους στο έργο και τις δράσεις που θα αναλάβουν προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή υλοποίησή του.

Οι στόχοι, οι δράσεις καθώς και τα παραδοτέα του έργου παρουσιάστηκαν από τον Προϊστάμενο του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, Σπυρίδωνα Παπασπύρου, τα οποία στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των εταίρων.

Το έργο Creative@Hubs, στο οποίο η Π.Δ.Ε. συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 του άξονα 1.1 με τίτλο «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων (Holistic networking of creative industries via hubs», στοχεύει στη δημιουργία συνεργατικών χώρων – κόμβων (hubs) για δημιουργικές επιχειρήσεις (Creative Industries), οι οποίες συγκαταλέγονται στους πιο δυναμικούς τομείς ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το εταιρικό σχήμα (με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκ. €)  συμπληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και από την Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλία).

 

Διαβάστηκε 880 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.