Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 21:53

Η Γιορτή της Μητέρας, στις 2 Φεβρουαρίου, στα Καλύβια (Κυρ 2/2/2020)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος», διοργανώνει εκδήλωση για την Γιορτή της Μητέρας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Υπαπαντής, 2 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων.

Ομιλήτρια θα είναι η κα Δέσποινα Γεωργιοπούλου-Αναγνωστοπούλου, Φιλόλογος, με θέμα: «Αφιέρωμα στην γιορτή της μητέρας»

Θα ακολουθήσουν Εκκλησιαστικοί  Ύμνοι και μελοποιημένα ποιήματα, από:

– Την Χορωδία «Αγία Σκέπη» υπό τη διεύθυνση της κας Χρυσούλας Τασολάμπρου &

– Την Χορωδία Γυναικών Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος», με Χοράρχη  τον κ. Νικόλαο  Στρατόπουλο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την ευλογία του ιερέως π. Θεοδόσιου Αθανασόπουλου.

Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση στην κοινή ελληνιστική. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός).

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (β, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:

Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ.

Αρχικά, η Υπαπαντή γιορταζόταν στον βυζαντινό κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν μία μάλλον μικρή θρησκευτική εορτή, την οποία ανήγαγε σε δεσποτική ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 542 μ.Χ. και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ζητήσει τη μεσιτεία του Κυρίου για ένα λοιμό που είχε ενσκήψει στην επικράτειά του.

Πληροφορίες από ekklisiaonline.gr

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2028 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.