Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:51 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 21:13

Αγρίνιο – Κτήμα Ταξιαρχών: Νέα προϊόντα με τη «βούλα» της ποιότητας και της παράδοσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα τυριά «γραβιέρα Βραχωρίου» και «καλαθωτό Βραχωρίου» του κτήματος Ταξιαρχών του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου κατοχύρωσαν επίσημα το «πάντρεμα» της συνταγής του παρελθόντος με τις εγγυήσεις των παραδοσιακών προϊόντων που απαιτεί το υπουργείο. 

Ακόμη ένα βήμα ανάπτυξης πραγματοποίησε το «κτήμα Ταξιαρχών» του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου με την παραγωγή τριών νέων τύπων τυριού, τα οποία υπήρχαν στην τοπική αγορά μέχρι το 1970 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα και την παράδοση!

Εδώ και ένα χρόνο σταδιακά ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στην τοπική αγορά από το «κτήμα Ταξιαρχών» λευκό τυρί αγελαδινό, γραβιέρα αγελαδινή με την ονομασία «γραβιέρα Βραχωρίου» και «καλαθωτό Βραχωρίου» το οποίο παράγεται επίσης από αγελαδινό γάλα.

«Ήταν επιλογή μας να δημιουργήσουμε μονάδα που θα παράγει αγελαδινό τυρί, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε όλη την ευρύτερη περιοχή και ήταν η μόνη επιλογή, που δεν θα μας έφερνε σε σύγκρουση με αγρότες και κτηνοτρόφους, που παράγουν άλλα είδη τυριού και ζουν από αυτό. Σκοπός μας ήταν και παραμένει να παράγουμε, για να καλύπτουμε ανάγκες οικογενειών που αποδεδειγμένα, μέσω των δικαιολογητικών της εφορίας αδυνατούν, για τα συσσίτια της Εκκλησίας και για εκπαιδευτικούς λόγους» αναφέρει ο πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης μιλώντας στη «Σ» και προσθέτει: «Διοργανώνουμε σεμινάρια για άτομα που ήδη ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τους παρέχουμε νέες πληροφορίες και σύγχρονες μεθόδους εργασίας πάνω σε διάφορους τομείς του πρωτογενή τομέα. Μάλιστα στο 6ο Συμπόσιο Μάρκετινγκ Τροφίμων και Ποτών συναντήσαμε άτομα που είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια στο «κτήμα Ταξιαρχών» και ήταν εκεί εκθέτοντας τα δικά τους προϊόντα. Τα ονόματα «γραβιέρα Βραχωρίου» και «καλαθωτό Βραχωρίου» είναι ήδη κατοχυρωμένα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση της περιοχή μας, καθώς «παντρέψαμε» τις συνταγές που προέρχονται από άτομα που παρήγαγαν τέτοια τυριά από αγελαδινό γάλα στην περιοχή μας κατά το παρελθόν, με τις εγγυήσεις που απαιτεί το Υπουργείο για την παράδοση και την ποιότητα».

Στόχος σύμφωνα με τον πατέρα Κωνσταντίνο Καντάνη, εφημέριο του Αγίου Δημητρίου και «πρωτεργάτη» του όλου εγχειρήματος  είναι το «κτήμα Ταξιαρχών» να μην είναι απλά μία φάρμα, αλλά να εξελιχθεί σε χώρο που θα αποτελεί επαγγελματική λύση για ανέργους και νέους.

«Από το Νοέμβριο του 2018 ήρθαν αγελάδες από την Δανία, ειδική ράτσα για την παραγωγή γάλακτος. Διαθέτουμε 20 παραγωγικά ζώα και τα νεογέννητα θηλυκά. Μέχρι αρχές Ιανουαρίου του 2019 ολοκληρώθηκαν οι γέννες και από τότε η φάρμα ξεκίνησε να «βαδίζει» όπως πρέπει. Υπάρχει ο στάβλος με τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, το τυροκομείο που γίνεται όλη η διαδικασία με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και με όλο τον εξοπλισμό για κανονικό και light γάλα και ο υπό διαμόρφωση εξωτερικός χώρος. Έρχονται σχολεία και κατηχητικά για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος και του τυριού. Μάλιστα από τις 20 Δεκεμβρίου του 2019, ξεκίνησε η λειτουργία του πρατηρίου μας που βρίσκεται επί της οδού Αναστασιάδη 5 στο κέντρο του Αγρινίου, στο οποίο ο κάθε συνάνθρωπός μας μπορεί να βρίσκει τα αγνά προϊόντα μας, όπως άσπρο τυρί (τύπου φέτας) γάλα, κεφίρ, κρέμα, ρυζόγαλο, γραβιέρα και γιαούρτι. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, συμπολίτης μας, παραχωρεί έκταση 4 στρεμμάτων για τη δημιουργία κήπου και θερμοκηπίου για την εκπαίδευση στον τομέα των κηπευτικών» υπογράμμισε ακόμη ο π. Κ. Καντάνης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1648 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.