Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:32 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 17:07

Κοντά στην ένταξη τα έργα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η Περιφέρεια «τρέχει» το Υπουργείο Υποδομών για το τεχνικό δελτίο

Πλησιάζει καθώς φαίνεται η ώρα της ένταξης για τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας” για τη χρηματοδότησή τους, τα έργα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, καθώς ανέκυψαν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Μεσολογγίου, που έχουν συμπεριλάβει τα έργα αυτά στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, η οποία και έχει αναλάβει να υποβάλλει το τεχνικό δελτίο της πρότασης.

Ο λόγος για τα έργα «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και «Αποχέτευση – Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού» που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική και αλιευτική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, καθώς περιλαμβάνουν άρσεις αναχωμάτων, αντλιοστάσια και τη διώρυγα Δ20 στη Σταμνά, η οποία έχει «ταλαιπωρήσει» επανειλημμένως την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο σκοπός είναι παρά την καθυστέρηση που υπήρξε τα προηγούμενα δύο σχεδόν χρόνια, να μην πάνε στράφι οι προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας, που ωρίμασε τις μελέτες των έργων στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και τα έργα αυτά να υλοποιηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο έως το τέλος του 2023. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα υπήρξε μια από τις πολλές επαφές ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών και Αντιπλημμυρικών Έργων του Υπ. Υποδομών, την οποία επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θανάσης Μαυρομάτης. Μάλιστα φαίνεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αυτή που θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία μετά την κατασκευή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σελιμά σχετικά με το πρώτο έργο τα έξι υποέργα, για τα οποία συντάχθηκαν οριστικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης είναι η άρση αναχώματος στη Νιδόρα Αιτωλικού, η άρση αναχωμάτων στο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, η επέκταση του δυτικού υφαλαύλακα της κεντρικής λιμνοθάλασσας και η διάνοιξη νέου μικρού υφαλαύλακα δυτικά του απομένοντος αναχώματος του Πόρου – Ντολμά. Στο πλαίσιο των έξι υποέργων εντάσσονται και οι παρεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών στη διώρυγα ΔΧΧ, η άρση παλαιών φραγμάτων στην περιοχή του Αιτωλικού και η αντικατάσταση των φραγμών με νέου τύπου στο μέτωπο της λιμνοθάλασσας. Το κόστος της κατασκευής των έργων συμπεριλαμβανομένου του εργολαβικού οφέλους, όλων των πιθανών απρόβλεπτων , το ΦΠΑ κλπ ανέρχεται σε 9.827.000 ευρώ.

Το δεύτερο έργο που σχετίζεται με την οριστική μελέτη των έργων αποχέτευσης, αποστράγγισης των αντλιοστασίων και άλλων συναφών έργων στην λιμνοθάλασσα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Σελιμά έργα διάθεσης των νερών αποχέτευσης, την διάθεση των εκροών του αντλιοστασίου d2 στην περιοχή της Θολής και της Γουρουνοπούλας μέσω των λιμνών που δημιουργούνται νοτιοδυτικά του αντλιοστασίου. Η επόμενη παρέμβαση – υποέργο, στο πλαίσιο του έργου αυτού, αφορά έργα μεταφοράς του αποχετευτικού – αποστραγγιστικού νερού της περιοχής του αντλιοστασίου d6 προς την περιοχή της Αγίας Τριάδας με νέο αντλιοστάσιο d6A, με το οποίο θα εκτραπεί παροχή, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της παροχής αποστράγγισης των τάφρων ΤΙ και ΤΙΙ που καταλήγουν στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού προς την τάφρο ΤΙΙΙ. Το τελευταίο υποέργο είναι η ανακαίνιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων d1 και d2.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 943 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.