Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:44 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 20:32

Κατώτατος μισθός: Στον ορίζοντα νέα αύξηση σε 800.000 εργαζομένους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα αύξηση στον κατώτατο εξετάζει η κυβέρνηση

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το 2020 και γι αυτό το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης και Επικαιροποίησης του 1ου σχεδίου Κωδικοποίησης Εργατικού Δικαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο κατώτατος θα φτάσει τα 703 ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας.Έτσι θα μελετηθεί αν μπορεί από φέτος ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί γύρω στο 4-5%,δηλαδή να αυξηθεί από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 – 682 ευρώ.

Εξάλλου την αύξηση του κατώτατου μισθού από φέτος άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει τον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Μάλιστα στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας πως υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και πως ξεκινούν οι διαδικασίες για αναθεώρησή του, ενώ η αύξηση θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σημειώνοντας ότι ο στόχος για μισθό 700 ευρώ είναι πιο κοντά.

Μια τέτοια απόφαση, θα αυξήσει προς τα πάνω τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 – 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι πιθανή η υπογραφή και περισσότερων συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Επικαιροποίησης του 1ου σχεδίου Κωδικοποίησης Εργατικού Δικαίου που συστήθηκε θα εξετάσει μεταξύ άλλων θέματα όπως συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτατο μισθό καθώς και όλες τις εργασιακές ρυθμίσεις. Καλείται μέχρι τις 10 Φεβρουάριο να καταθέσει την Έκθεση της αναφορικά με τις απαιτούμενες συμπληρώσεις και προτάσεις που κρίνονται αναγκαίες.

Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις αλλαγές στη νομοθεσία, που έχουν λάβει χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2020 και θα κάνει τις εισηγήσεις της στον υπουργό Εργασίας για βελτιωτικές κινήσεις.

Η επιτροπή αποτελείται από ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκούς και Ειδικούς Επιστήμονες εξειδικευμένους στο Εργατικό Δίκαιο.

Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία:

– Λιγότερα από 500 ευρώ εισπράττουν 406.416 εργαζόμενοι.

– Στη ζώνη 401-600 ευρώ βρίσκονται 65.179 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζεται μειωμένη κατά 150.971 άτομα, γεγονός που εκτιμάται πως οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.

– Αυξημένη κατά 59.484 άτομα είναι η κατηγορία 601-700 ευρώ και φτάνει τις 233.116 άτομα.

– Συνολικά 248.027 εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε μήνα 701 έως 800 ευρώ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 79.737.

ΠΗΓΗ

Διαβάστηκε 2539 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία