Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:51 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 14:15

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, ήταν η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έλαβε -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων. Της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Καταψήφισαν δηλώνοντας “παρών” οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Αν και δεν κατάρριψε το ρεκόρ των 279 ψήφων του Κάρολου Παπούλια το 2005, η επίδοση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι εξαιρετικά υψηλή κι απολύτως συμβολική, καθώς «ναι» είπαν 261 βουλευτές. 33 ήταν οι βουλευτές που δήλωσαν παρών.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος. Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι τρεις απόντες

Απόντες από την ψηφοφορία, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που λείπει σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, λόγω της περιπέτειας με την υγεία του, ο Τρύφων Αλεξιάδης και όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Αυτή θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη επίδοση σε εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, καθώς ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη με 269 ψήφους το 2000 και ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία πλέον των 5/6 της Βουλής στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι μια θετική εξέλιξη που πιστώνεται πολιτικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του. Πρόκειται δε για την τρίτη φορά κατά την οποία μέσα στους έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ επιτυγχάνεται ανάλογη διακομματική συναίνεση: την πρώτη ήταν με την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής με 283 ψήφους και η δεύτερη με το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στον οποίο είπαν «ναι» 288 βουλευτές.

Πότε θα αναλάβει καθήκοντα η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αυτό θα γίνει στις 13 Μαρτίου με την ορκωμοσία της Κας Σακελλαροπούλου.

newsit.gr

Διαβάστηκε 2685 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 21:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/