Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:46 πμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 23:46

Από τον Άγριλο στο Ορφανό;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ορφανό στα Κρεμαστά αντιπροτείνει ο δήμος Αμφιλοχίας

Αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας. Ο Δήμος Αμφιλοχίας με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους και τους φορείς του δήμου, αλλά και των όμορων περιοχών, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο αυτό με ειρηνικό, αλλά και αποφασιστικό τρόπο, «για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται πολλές πληροφορίες, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν ορισμένα δεδομένα. Εξάλλου και σε κυβερνητικό επίπεδο κάποια δεδομένα άλλαξαν με την ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Εσωτερικών, από τους εμπλεκόμενους στο θέμα Υπουργούς ανακοινώθηκε στο δήμαρχο Αμφιλοχίας Γιώργο Κατσούλα η δημιουργία ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας 720 μεταναστών και προσφύγων στο παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο, ωστόσο η ανακοίνωση αυτή από τη στιγμή που καταγράφονται έντονες αντιδράσεις τόσο στην Αμφιλοχία, όσο και σε άλλες περιοχές (Πύργος, Άρτα), ίσως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί οριστική και επίσημη υπό την έννοια ότι δεν έγινε δημόσια από την Κυβέρνηση, όπως είχε συμβεί για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Εξάλλου τις προηγούμενες μέρες υπήρξε παρέμβαση στο θέμα από το βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος γνωστοποίησε πως «σύντομα κλιμάκιο της κυβέρνησης θα επισκεφτεί το νομό και θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, ώστε να υπάρξει ειδικότερη και εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

Φαίνεται πως ανοίγει ένα μικρό «παράθυρο» είτε για να αλλάξει ο χώρος της δομής που θα δημιουργηθεί η δομή φιλοξενίας, είτε για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών – προσφύγων που θα εγκατασταθούν στην περιοχή. Το δεύτερο μάλιστα ενδεχόμενο φαντάζει περισσότερο πιθανό, υπό την έννοια ότι ο δήμος Αμφιλοχίας συναινεί στην εγκατάσταση 170 έως 200 ατόμων, που αντιστοιχούν στο 1% του τοπικού πληθυσμού, ποσόστωση και όριο που η Κυβέρνηση είχε από μόνη της θέσει. Εξάλλου εκεί εδράζονται και οι αντιδράσεις του δήμου και των φορέων της Αμφιλοχίας που μιλούν για αλλοίωση του πληθυσμού.

Πέραν τούτου, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή Αμφιλοχίας πιέζει, ώστε στο τραπέζι των συζητήσεων να πέσουν και άλλοι πιθανοί χώροι για δημιουργία δομής. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει αντιπροτείνει τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της ΔΕΗ στο Ορφανό Κρεμαστών του δήμου Αγρινίου. Πρόκειται για τον οικισμό που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, για να στεγάσει το προσωπικό της ΔΕΗ, που απασχολούνταν στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών, όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ. Αναμφίβολα πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρόταση και ενδεχομένως αναπάντεχα έρχεται από το δήμαρχο Αμφιλοχίας, καθώς ο οικισμός αυτός απέχει μεν περί τα 50 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, ωστόσο υπάγεται στη χωρική επικράτεια του δήμου Αγρινίου.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένες τις διαστάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, το θέμα των δομών φιλοξενίας δεν θα αργήσει να κλείσει, αφού και η επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σηματοδοτεί και από την πλευρά την κυβέρνησης να οριστικοποιηθεί και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.,gr

Διαβάστηκε 4308 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.