Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:53 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 18:23

Δεσμευτικοί στόχοι για τη βιοποικιλότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τουλάχιστον το 10% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα - Το 30% του εδάφους της ΕΕ θα πρέπει να αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές - Η ΕΕ χρειάζεται δεσμευτικούς στόχους μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Κάλεσμα για νομικά δεσμευτικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο στο επικείμενο Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα «COP 15», κατά τα πρότυπα της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις θέσεις του ενόψει του Συνεδρίου για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ («COP 15») στο Κουνμίνγκ (Κίνα) τον Οκτώβριο.

Στο Συνέδριο πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για νομικά δεσμευτικούς στόχους με χρονοδιάγραμμα, δείκτες επιδόσεων και μηχανισμούς αξιολόγησης βάσει κοινών κανόνων ώστε να αναστραφεί η υφιστάμενη τάση μείωσης της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με το ψήφισμα.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο

Το ΕΚ θέλει η επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει το καλό παράδειγμα:

  • διασφαλίζοντας ότι το 30% τουλάχιστον του εδάφους της ΕΕ θα αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές,
  • αποκαθιστώντας υποβαθμισμένα οικοσυστήματα μέχρι το 2030,
  • λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους για τη βιοποικιλότητα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και
  • διαθέτοντας τουλάχιστον το 10% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 σε προσπάθειες βελτίωσης της βιοποικιλότητας.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για πιο βιώσιμες γεωργικές και δασοκομικές πρακτικές που θα συμπεριλαμβάνουν δεσμευτικούς στόχους μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων για ολόκληρη την ΕΕ.

Δηλώσεις

«Για το Κοινοβούλιο, τα κρίσιμα σημεία είναι η θέσπιση στόχων για τη βιοποικιλότητα σε επίπεδο ΕΕ αλλά και διεθνώς που θα συμπεριλαμβάνουν καλύτερη προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη και μεταρρυθμίσεις της γεωργίας και της αλιείας για να καταστούν βιώσιμες. Το 2020 θα είναι ένα πολύ σημαντικό έτος για τη βιοποικιλότητα με το IUCN τον Ιούνιο στη Μασσαλία και το COP15 τον Οκτώβριο στην Κίνα», είπε ο Pascal Canfin (RE, Γαλλία), Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ.

Σχετικές πληροφορίες

Η βιοποικιλότητα αποτελεί διαρκή προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την αδιάκοπη και άνευ προηγουμένου ζημιά που αυτή υφίσταται.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου 1993. Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου θα παρευρεθεί στην 15η συνάντησή της στην πόλη Κουνμίνγκ της Κίνας που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020.

Στην «COP 15» αναμένεται να υιοθετηθεί ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα, αρχής γενομένης από το 2020, που θα καθορίσει τη διεθνή πορεία σε αυτό το θέμα για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια.

Διαβάστηκε 1753 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία