Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 15:11

Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με την συμμετοχή όλων των μελών της συνεδρίασε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 στο Δημαρχείο Αγρινίου η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στη Θεσσαλία.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι πρόσφατες επιχειρούμενες  κυβερνητικές μεθοδεύσεις προκειμένου να απεμπλακούν τα έργα και να επιτευχθεί η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία η οποία μεταξύ άλλων:

  • Ταλαιπωρεί και βιάζει τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και την Εθνική Οικονομία της πατρίδας μας, δεδομένου ότι τα έργα που κατά καιρούς έχουν εκτελεστεί χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η άλλου διεθνούς Οργανισμού.

Οι διαδικασίες και οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις της  έχουν τύχει πέντε καταδικαστικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η χρησιμότητα και η σκοπιμότητα της έχει αποκλειστεί εντελώς μέσα από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας τα οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μικροκομματικές της μεθοδεύσεις και οι ανεδαφικές της πρακτικές μέσα από τις οποίες πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια απείλησαν  να διχάσουν δυο από τις πιο παραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας, τη στιγμή που ο έντονος ανταγωνισμός και η κλιματική αλλαγή απειλούν με στραγγαλισμό τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας.

Μια κυριολεκτικά εκτροπή της λογικής που παραπέμπει στο παρελθόν και κάθε φορά που επιχειρείται, ορθώνει εμπόδια στο μέλλον,  στην πρόοδο και την ευημερία του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την πρόσφατη κινητοποίηση της Κυβέρνησης όσο άφορα την εκτροπή του Αχελώου, αλλά και όσων προηγήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση  την τελευταία πενταετία.

Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι η επιτροπή βρίσκεται πάντα σε άτυπη μεν, διαρκή όμως συνεδρία, προκειμένου να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει αναλόγως και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος.

Στον διάλογο που ακολούθησε επισημάνθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής η σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ήμερες από τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και τις μεθοδεύσεις τους για την επαναδρομολόγηση της  εκτροπής.

Παράλληλα όμως και με μεγάλη ψυχραιμία υπογραμμίστηκε η  θεσμική θωράκιση και η νομική υπεροχή που η επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέσα από μακροχρόνιες επιτυχημένες κινήσεις  και νομικούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα μέλη της επιτροπής κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας πορείας και λειτουργίας της έχουν συμβάλει στην συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου, σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο, που αντιστέκεται και παλεύει για την αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής.

Βέβαια και με ομόφωνο τρόπο τα μέλη της επιτροπής επαναδιατύπωσαν εκ νέου την πάγια και κατηγορηματική τους  θέση όσο άφορα την οριστική και αμετάκλητη ματαίωση της εκτροπής όπως ισχύει σήμερα, καλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση όπως:

  • Να σταματήσει άμεσα κάθε συζήτηση και κάθε μεθόδευση στην κατεύθυνση της εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία δεδομένου ότι πέραν των άλλων αντιτίθεται στον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων   του ΣΤΕ αλλά και στην νομιμότητα των αναθεωρημένων σχεδίων διαχείρισης υδάτων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
  • Να προβεί στην οριστική εγκατάλειψη όλων των τεχνικών παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή για την εκτροπή και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος πριν είναι ήδη αργά.
  • Να προχωρήσει στη σύνταξη  και στην υλοποίηση ενός Εθνικού σχεδίου χρήσης των υδάτινων πόρων της πατρίδας μας  εισάγοντας καινοτόμους μεθόδους διαχείρισης, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τους χρήστες τους, όσο και  το φυσικό περιβάλλον.
  • Ν εφαρμόσει άμεσα τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που υιοθετούν τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξεύρεση διαχρονικών και αξιόπιστων λύσεων σε ότι αφορά την άρδευση των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
  • Να συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο στην ενημέρωση-πληροφόρηση του αγροτικού κόσμου της χώρας σχετικά την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων καλλιεργειών που απαιτούν σαφώς μικρότερες ποσότητες υδάτων και προσδίδουν μεγαλύτερα ωφελήματα στους παραγωγούς.

Πέραν αυτών η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας τα πολιτικά κόμματα, την Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της περιοχής να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση και να συνταχθούν μαζί της στον αγώνα μέχρι την οριστική αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής.

Επίσης και σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεργασία με τους νομικούς της παραστάτες και τους τεχνικούς της συμβούλους βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε πιθανή απόπειρα παραβίασης της νομιμότητας και καταστρατήγησης των νόμων της χώρας μας που θα οδηγούσαν στο έγκλημα της  εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

Να τονιστεί ότι στην συνεδρίαση της επιτροπής έλαβαν μέρος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, εκ μέρους της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωσταντάρας, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς και ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Δημοσθένης Καπώνης. 

Διαβάστηκε 1925 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.