Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:02 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 20:58

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» το νέο βιβλίο του Δρ. Αντώνη Βασιλείου «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: Από τον μύθο στην πραγματικότητα».

Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος αποτελεί συναγωγή οκτώ κειμένων που αφορούν την Αρβανιτοβλάχικη (Καραγκούνικη) γλωσσική ομάδα της Ακαρνανίας. Τα μέλη της ομάδας αυτής κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες -απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες- στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Βλάχικης γλώσσας στην Ελλάδα και φυσικά στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ακαρνανία. Η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό. Σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα. Είναι ακόμη η μόνη βλάχικη γλωσσική ομάδα η οποία φέρει το προσωνύμιο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο στηρίζονται τόσο σε βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων –αναφορικά πάντοτε με την ανωτέρω γλωσσική ομάδα- όπως ιστορία, φιλολογία, λαογραφία, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία κ.λπ..

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ευρετήριο κύριων ονομάτων και όρων, που σχετίζονται με τους Αρβανιτόβλαχους της Ακαρνανίας και το προλογίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:00΄ στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου (Αρσάκειο Μέγαρο).

Ομιλητές θα είναι ο κ. Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών και ο κ. Σταμάτης Μπέης, Ερευνητής Β΄ Βαθμίδας Ακαδημίας Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός.

agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 1365 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.