Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:38 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 15:30

Βιοασφάλεια και διασυνοριακές ασθένειες των ζώων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε πρακτικό επίπεδο, η βιοασφάλεια νοείται εν γένει ως μέτρα διαχείρισης και υλικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου των διασυνοριακών ασθενειών των ζώων.

Γενικότερα, αποτελεί στρατηγική και ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων.

  • Το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας είναι απαραίτητο για την προστασία του εδάφους της ΕΕ από την είσοδο και την εξάπλωση ασθενειών των ζώων, πολλές από τις οποίες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τον γεωργικό τομέα, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει με έμφαση επισημάνει το βασικό ρόλο της βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων απειλών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και ο αφθώδης πυρετός, και τονίζει τη σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίας όλων των σχετικών τομέων και παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των γεωργών και άλλων κατόχων ζώων, αλλά επίσης, παραδείγματος χάριν, των μεταφορέων και των κυνηγών.

Προς τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουν επαρκή ικανότητα βιοασφάλειας και επαρκείς οικονομικούς πόρους τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Στα συμπεράσματα επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι που ενέχει ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς και ο ρόλος των εκστρατειών επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για τον μετριασμό των κινδύνων αυτών.

Η ΕΕ αντιμετώπισε διάφορες κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην επικράτειά της εξαιτίας των διασυνοριακών ασθενειών των ζώων, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και ο αφθώδης πυρετός. Οι διασυνοριακές ασθένειες των ζώων είναι εξαιρετικά μεταδοτικές που μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων, και έχουν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες στις περιοχές όπου εμφανίζονται.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα κράτη μέλη για τον έλεγχο και την εξάλειψη των ασθενειών που έχουν εισέλθει στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, η δυναμική επιζωοτική κατάσταση σε τρίτες χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ αποτελεί συνεχή απειλή εισβολής ή εκ νέου εισβολής των διασυνοριακών ασθενειών των ζώων στην ΕΕ.

Διαβάστηκε 1530 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 15:41
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία