Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:35 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 18:46

Μεσολόγγι: “Στριμώχνει” την Μαρίνα Α.Ε. το Λιμενικό Ταμείο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ολοένα και πιο σκληρή γίνεται η στάση του Λιμενικού Ταμείου και της Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου απέναντι στους δύο μεγαλομετόχους της Μαρίνας Α.Ε.

Στην χτεσινή συνεδρίασή του πρώτου υπήρξε ομόφωνη απόφαση για τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν με δεδομένη την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το έργο της Μαρίνας για ακόμη μια φορά.

Πιο συγκεκριμένα, το όργανο αποφάσισε μετά από μακρά διαλογική συζήτηση να μην αποδεχτεί την πρόταση που έριξαν στο τραπέζι δύο Ισραηλινοί επενδυτές. Αυτή προσκομίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και προέβλεπε την εκχώρηση όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της «Μαρίνα Α.Ε.» σε μια τρίτη εταιρεία. Η νέα εταιρεία θα αναλάμβανε, όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση, την πληρωμή των υποχρεώσεων σε ΙΚΑ, Εφορία, την τακτοποίηση των οφειλών στο υπουργείο Τουρισμού που απορρέουν από την σύμβαση παραχώρησης καθώς και την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η πρόταση απορρίφθηκε διότι, σύμφωνα με την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου, η προτεινόμενη εκχώρηση αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μαρίνα Α.Ε. καθόλη την χρονική διάρκεια του έργου αυτής. Ακόμη δεν αναφέρει καθόλου αντάλλαγμα ώστε να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Λιμενικού Ταμείου, δεν αναφέρει κατά πόσο η υφιστάμενη εταιρεία θα μπορέσει να λειτουργήσει και εξοφλήσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις εφόσον θα έχει εκχωρήσει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της στη νέα εταιρεία όταν η σύμβαση παραχώρησης αποτελεί το μοναδικό έσοδο και τον κύριο σκοπό ύπαρξης της εταιρείας όταν μάλιστα η υπάρχουσα εταιρεία είναι ζημιογόνος και υπερχρεωμένη. Εκτός αυτών το Λ.Τ. τονίζει ότι δεν διασφαλίζεται η εξόφληση των αναγνωρισμένων υποχρεώσεων προς αυτό, ενώ ερωτηματικά προέκυψαν και για την φερεγγυότητα των φερόμενων ως επενδυτών ώστε να υπάρχουν εχέγγυα διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας και ολοκλήρωσης του έργου.

Μάλιστα οι παραβρισκόμενοι έκριναν ότι η πρόταση πάσχει συνολικά και τυχόν αποδοχή της ίσως έστρεφε εναντίον τους νομικά τον έτερο μεγαλομέτοχο ο οποίος δεν την αποδέχεται επίσης.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν επίσης οι επόμενες κινήσεις σε ότι αφορά την λειτουργία της σημερινής Ανώνυμης Εταιρείας. Το Λιμενικό Ταμείο ζητά την ανάκληση του παρόντος Δ.Σ. που είχε αποφασιστεί το 2018 και έχει ως μέλη προτεινόμενα από την προηγούμενη διοίκηση. Η πρόταση για το νέο Δ.Σ. είναι να συμμετάσχουν οι δύο μεγαλομέτοχοι, ή όποιος άλλος υποδείξουν αυτοί, καθώς και ο πρόεδρος του Λ.Τ. και δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος. Τέλος, εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να υποβάλλει μετά την σύγκληση του νέου Δ.Σ. αίτημα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες υποχρεώσεις που έχει με την κάλυψη αυτών από τους δύο μεγαλομετόχους. Κάτι τέτοιο προβλέπει και ο νέος νόμος, δηλαδή την παροχή ρευστότητας από τους Μετόχους σε περίπτωση που οι ανώνυμες εταιρείες παρουσιάζουν ζημίες.

Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις έγιναν αντικείμενο συζήτησης και στην δημοτική ομάδα του Κώστα Λύρου χτες το βράδυ. Κοινός τόπος πλέον είναι ότι οι δύο μεγαλομέτοχοι πρέπει να ξεπεράσουν τις αντιπαλότητες και τις προστριβές που έχουν εδώ και χρόνια και να συνεργαστούν για να ολοκληρωθεί το έργο, άλλως θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο υπουργείο για επαναδημοπράτηση της Μαρίνας, επένδυση που λιμνάζει έντεκα χρόνια τώρα σε βάρος της πόλης.

aixmi-news.gr

 

Διαβάστηκε 649 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.