Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:36 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 22:39

Αγρίνιο: Πέφτει η θερμοκρασία… η αιθαλομίχλη έρχεται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης – Ποια είναι η εικόνα  από τις μετρήσεις

Η μεταβολή του καιρού και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έχει κάνει πολλούς φέτος να ανάψουν τα τζάκι τους, με αποτέλεσμα αυτό να φέρει την αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως και του Αγρινίου, αλλά όχι και τόσο νωρίτερα όπως άλλες χρονιές.

Κάθε χρόνο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για την ποιότητα των ξύλων που βάζουν προς καύση, διότι η κακής ποιότητας ξύλα ή άλλα υλικά, εύκολα και άμεσα παράγουν τοξικούς ρύπους που αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για όσους εισπνέουν και αυτοί είναι αναρίθμητοι, διότι η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική ακόμη και στους δρόμους της πόλης.

Ο μεταφερόμενος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης «Air pointer» που έχει τοποθετηθεί στο Αγρίνιο μέτρησε ανήμερα των Χριστουγέννων 43,50 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα!

Ο σταθμός που εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο μετρά τα σωματίδια με πολύ μικρή διάμετρο (PM-2,5), που θεωρούνται και τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία, διότι το μέγεθός τους επιτρέπει την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά και όχι μόνο προβλήματα. Η ετήσια οριακή τιμή αυτών των σωματιδίων έχει οριστεί στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3), δεν έχει όμως θεσπιστεί ημερήσια οριακή τιμή. Αυτό σημαίνει πως όσες περισσότερες φορές το χρόνο η συγκέντρωση των σωματιδίων ξεπερνά τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα.

Η οικονομική κρίση εκτός από όλες τις άλλες, έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες. Έτσι η στροφή σε φθηνότερους τρόπους θέρμανσης, με κυριότερο την  καύση ξύλων στα τζάκια και στις σόμπες, έχει επιφέρει σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Με την εμφάνιση των πρώτων χαμηλών θερμοκρασιών κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της η αιθαλομίχλη, ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις, όπου σταδιακά φαίνονται τα πρώτα σημάδια της στην υγεία των κατοίκων τους. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή της καύσης του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Δεκέμβριο του 1952 στο Λονδίνο, όπου η συσσώρευση σωματιδίων από την έντονη χρήση των τζακιών σε συνδυασμό με το φαινόμενο της αναστροφής που εμπόδιζε τον καπνό από τις καμινάδες να διασκορπιστεί, να συμβάλουν στο θάνατο 4000 ατόμων!

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Με την καύση ορυκτών καυσίμων ή βιομάζας απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ποικιλία ουσιών, όπως PM10 ΡΜ2, O3(Όζον), SO2(διοξείδιο του θείου), ΝΟx (οξείδια του αζώτου) και CO (μονοξείδιο του άνθρακα). Από την καύση των ξύλων και διαφόρων μορφών pellet σε παραδοσιακά, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες παράγονται αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλοι ρύποι (αναλόγως της περιεκτικότητας των διαφόρων προϊόντων pellet που κυκλοφορούν).

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι πολικές αρωματικές οργανικές ενώσεις, όπως φαινόλες και οξέα, αλλά και οι αντίστοιχες πολυκυκλικές ενώσεις τους, εκτός του ότι ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, είναι τοξικές και καρκινογόνες.

Στo Αγρίνιο πάντως διενεργούνται κάθε χρόνο μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος, ωστόσο το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, λόγω της επικείμενης μεταβολής στο σκηνικό του καιρού.

O Λάμπρος Δημητρογιάννης

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «μέχρι στιγμής το φαινόμενο είναι υπαρκτό, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τα «όρια» άλλων ετών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη δυσφορία και κυρίως η υπάρχουσα κατάσταση να μην εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία μας. Ωστόσο επειδή κινούμαστε κοντά στην «κόκκινη γραμμή» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρακολουθεί στενά το φαινόμενο και είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα, ώστε πράξει ότι είναι δυνατό για το καλύτερο των πολιτών και της υγείας τους. Οι έλεγχοι μάλιστα που κάνει η Περιφέρεια είναι και για την ποιότητα και γίνονται σε εβδομαδιαίο επίπεδο, αλλά και τις ημέρες που έχει πολύ κρύο». Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Δημητρογιάννη υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο ο σταθμός μέτρησης που υπάρχει στο Αγρίνιο υπέστη βλάβη, αλλά άμεσα επισκευάστηκε καθώς η περιφέρεια –σύμφωνα με το κ. Δημητρογιάννη-παρακολουθεί στενά το δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πρέπει να διαθέτει πλήρη και λεπτομερή εικόνα».

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της επιβάρυνσης από την αιθαλομίχλη στην υγεία των πολιτών;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα PM10 και PM2 είναι αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο <10 μικρά ή <2 μικρά, αντίστοιχα που εναποτίθενται κυρίως στις κυψελίδες των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων. Η συνεχής έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλει στη δημιουργία χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα παιδιά, τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή έχουν καρδιολογικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Γενικά όσο πιο μικρά είναι τα αιωρούμενα σωματίδια τόσο πιο επικίνδυνα είναι, ενώ η επικινδυνότητα τους εξαρτάται επίσης από τη χημική τους σύσταση.

Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει πρόληψη από τις πιθανές συνέπειες της αιθαλομίχλης;

Δεν κυκλοφορούμε έξω από το σπίτι τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι βαριά, ειδικά αν πάσχουμε από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε το βράδυ όπου παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση των σωματιδίων. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Αν πρέπει να κυκλοφορήσουμε, τηρούμε προφύλαξη με μάσκα προσώπου (τύπου Ν-95). Προσέχουμε την ποιότητα του ξύλου που θα κάψουμε. Αν υπάρξει αναπνευστικό πρόβλημα, συμβουλευόμαστε ιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι «μετά». Σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοικτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα. Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά. Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.

Κώστας Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1131 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.