Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:28 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 11:42

Δήμος Αγρινίου: "Ανακαλύψτε μας" - "Discover Us"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

γράφει ο Ανδρέας Σκαρτσάρης

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας που θεωρώ ότι είναι η πιο κρίσιμη για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον τεράστιος και κινείται σε υψηλούς ρυθμούς οπότε αν θέλουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα με ορίζοντα το 2030 θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα, γρήγορα και στοχευμένα. Ακολουθούν 4 προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, με ελάχιστο κόστος και μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα μηχανισμό που προς το παρών δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

1.DIGITAL MARKETING (social media, facebook, instagram, youtube κ.α.)

Στην εποχή μας, αν το προιόν σου δεν βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν υφίσταται. Σαν δήμος διαθέτουμε όμορφες φωτογραφίες, εικόνες και εξαιρετικά βίντεο από τις λίμνες, τα χωριά, τις πλατείες, τους πεζοδρόμους, τα μαγαζιά και τις παρέες μας. Ας τα μοιραστούμε με  τον υπόλοιπο κόσμο για να μας γνωρίσει. Μια όμορφη εικόνα είναι η πιο ισχυρή διαφήμιση. Σε συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής. [Κόστος ελάχιστο]

2. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό (σε σχέση με το παρελθόν) αν δεν είμαστε διαφορετικοί, αν δεν αλλάξουμε τα υλικά. Πως θα γίνει αυτό; Ένας τρόπος να αλλάξουμε είναι η εκπαίδευση.

α.Στις επιχειρήσεις: οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να πείσουμε τις επιχειρήσεις ότι δουλεύοντας σε ενιαίο πλαίσιο και για ένα κοινό σκοπό όλοι θα είναι ωφελημένοι και μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα (το παράδειγμα των Τρικάλων και του ”Μύλου των Ξωτικών” είναι χαρακτηριστικό)

β.Στο δήμο: δημιουργία μικρής ομάδας 2-3 ατόμων (μπορεί να είναι και εθελοντές), με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, καινοτομία) που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο του τουρισμού, θα πηγαίνει σε επιλεγμένα συνέδρια και θα παρουσιάζει ανά τακτά διαστήματα (σε κάθε συμβούλιο) προτάσεις. Η ομάδα (με την βοήθεια και της δημοτικής αρχής) θα πρέπει να αναπτύξει συνεργασίες με αντίστοιχες ομάδες ή συμβούλους άλλων δήμων, παρόμοιων σε χαρακτηριστικά με τον δικό μας, που έχουν υλοποιήσει προτάσεις τουριστικής (και όχι μόνο) ανάπτυξης και ουσιαστικά ο σκοπός της θα είναι να αντιγράψουμε τεχνογνωσία, καινοτομία και  ιδέες που έχουν υλοποιηθεί και που ταιριάζουν στο δήμο μας.Ουσιαστικά  η ομάδα αυτή θα πρέπει να στήσει από την αρχή  τον σχεδιασμό όλης της τουριστικής ανάπτυξης γι’αυτό θα πρέπει το έργο της να αξιολογείται τουλάχιστον ανά τρίμηνο από την επιτροπή και την δημοτικά αρχή. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί και κάθε γνωριμία με στελέχη υπουργείων, περιφέρειας, υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και θα πρέπει να στηθεί καλύτερα το τμήμα  των δημοσίων σχέσεων του δήμου. [Μικρό κόστος]

3.Γαστρονομικός τουρισμός: Γαστρονομικός τουρισμός δεν σημαίνει ότι ο επισκέπτης απλά  να τρώει στην πόλη και  να γεύεται προϊόντα από άλλες περιοχές (π.χ. αυγά Άρτας, τυρί Ιωαννίνων, κρέας Καβάλας κλπ) αλλά να γεύεται και να γνωρίζει τα τοπικά προϊόντα. Άρα θα πρέπει να γίνει για αρχή ένα μητρώο τοπικών προϊόντων/επιχειρήσεων και στη συνέχεια κάποιοι κωδικοί να ενταχτούν στο μενού των καταστημάτων εστίασης και στο πρωϊνό των ξενοδοχείων (με αρχικό στόχο για παράδειγμα οι  4 από τους 20 κωδικούς του πρωϊνού να είναι από τοπικά προϊόντα).[Ελάχιστο κόστος]

4. Δημιουργία ελκυστικών πακέτων φιλοξενίας (διήμερα-τριήμερα).

Ο δήμος σε συνεργασία με τα τοπικά τουριστικά γραφεία, φορείς, ομάδες και επιχειρήσεις σχεδιάζει ένα ελκυστικό, ολοκληρωμένο και οικονομικό πακέτο φιλοξενίας, μια εκδρομή που περιλαμβάνει:

α.οικονομική διαμονή (σε μέρες χαμηλής διαθεσιμότητας για τα ξενοδοχεία)

β.περιπάτους και διαδρομές πολιτιστικές, περιβαλλοντολογικές, θρησκευτικές κ.α.

γ.εκδηλώσεις

Αν ανοίξουμε τα διαφημιστικά φυλλάδια των εκδρομών πρακτορείων πανελλαδικά δεν θα δούμε πουθενά εκδρομές με αναφορά στην πόλη μας. Ας οργανώσουμε λοιπόν εμείς μια εκδρομή, σχεδιασμένη να προσφέρει μια μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία ταξιδιού υψηλής ποιότητας σε συμφέρουσα τιμή. Προώθηση των πακέτων στοχευμένα σε πρακτορεία, γραφεία, φορείς και οργανώσεις άλλων περιοχών (σχολεία, ΚΑΠΗ, σωματεία κ.α.). Σκοπός η αναγνωρισιμότητα και η ανάπτυξη ταυτότητας του δήμου. [Κόστος ελάχιστο]

Για αρχή ας δούμε και ας προωθήσουμε το Αγρίνιο σαν βάση/ορμητήριο της περιοχής όπου οι επισκέπτες θα μένουν γιατί είναι το μεγάλο αστικό κέντρο, με επιλογές διασκέδασης, αγοράς, διαμονής κ.α.

 

Διαβάστηκε 6000 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 20:03
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.