Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  11:28 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 18:00

«Ζεστή αγκαλιά» στα Καλύβια Αγρινίου – 12 ανήλικα στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα φιλοξενηθούν ακόμη 5 τις επόμενες ημέρες – Σειρά δράσεων στήριξης και συμπαράστασης                    

Η στέγη ημερήσιας φροντίδας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου, αποτελεί δομή ανοιχτής φροντίδας για παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργικότητά τους, που μπορεί να οφείλονται είτε σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, είτε σε προβλήματα υγείας των γονέων με συνέπεια να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των παιδιών τους για την ψυχοσωματική τους υγεία και την ψυχοκινητική τους εξέλιξης.

Σκοπός της ημερήσιας φροντίδας του χαμόγελου στα Καλύβια Αγρινίου, είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας της οικογένειας ολιστικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι η ενίσχυση της οικογένειας ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η Κοινωνική Λειτουργός του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου Νεκταρία Φελέκη

Η Κοινωνική Λειτουργός του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου, Νεκταρία Φελέκη ανέφερε στη «Σ»: «Το σπίτι ημερήσιας φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» λειτουργεί από το 2012. Συνολικά έχουν συμμετάσχει στο «Χαμόγελο του Παιδιού» 35 παιδιά μετά από αιτήματα είτε από την οικογένεια, είτε από κοινωνικές ή και άλλες υπηρεσίες όπως η Εισαγγελία. Εκτός από αυτά τα παιδιά παρασχέθηκε και σε γονείς υποστήριξη. Τα παιδία υποστήριξης είναι στην εκπαίδευση, στην υγεία, την ψυχαγωγία και την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, αλλά και ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου των παιδιών. Παρέχεται συμβουλευτική στήριξη, παροχή διατροφής στα παιδιά, υποστήριξη της ιατρικής παρακολούθησης της υγείας σε συνεργασία με την οικογένεια, εξατομικευμένη υποστήριξη σε κάθε παιδί και κάθε επίπεδο, υγιεινή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ανάπτυξη κοινωνικών και ατομικών δραστηριοτήτων, υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας και άθλησης, ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων των παιδιών, παραπομπή και διασύνδεση της οικογένειας με φορείς που παρέχουν ειδικευμένες υπηρεσίες».

Σήμερα στο σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» φιλοξενούνται 12 παιδιά ενώ σε φάση ένταξης βρίσκονται 5 ακόμη παιδιά.

«Τις γιορτινές ημέρες φορείς, σύλλογοι, οικογένειες ακόμη και μεμονωμένα άτομα έδειξαν εμπράκτως την ευαισθησία τους προσφέροντας ο καθένας ότι μπορεί! Ωστόσο αυτό δεν παρατηρείται μόνο τις γιορτινές ημέρες, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους συχνά – πυκνά. Μέχρι στιγμής προσέφεραν την βοήθειά τους πάρα πολλά σχολεία του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, όλης της υπόλοιπης Αιτωλοακαρνανίας, της Λευκάδας, της Άρτας ακόμη και των Ιωαννίνων. Παράλληλα, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους υπάρχουν οικογένειες που ζητούν βοήθεια από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου, είτε για εύρεση γιατρών για κάποια χειρουργική επέμβαση του παιδιού τους, είτε για την εύρεση εισιτηρίων μεταφορών» τόνισε η κ. Φελέκη, η οποία συμπλήρωσε: «το «Χαμόγελο» φροντίζει παιδιά μόνο από την περιοχή του Αγρινίου, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να «ενταχθούν» υπό την προστασία τους και παιδιά από το Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Σε παιδία από 4 έως 12 ετών γίνεται η ένταξη στη στέγη μας στα Καλύβια Αγρινίου και η φροντίδα του «Χαμόγελου» κρατάει ανάλογα με την κάθε περίπτωση, αλλά σίγουρα μέχρι και το 15ο έτος της ηλικίας τους. Η πόρτα του «Χαμόγελου» είναι ανοιχτή για όλους του πολίτες συνεχώς. Το σπίτι μας στα Καλύβια αντιμετωπίζει σημαντικές ανάγκες μια εκ των οποίων είναι η αντικατάσταση στις σήτες του σπιτιού. Σημαντική είναι η στήριξη των εθελοντών σε διάφορες δράσεις, είτε μέσω μελέτης, είτε μέσω της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας αλλά και στα παζάρια τις εξορμήσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Η ψυχή του συλλόγου είναι οι εθελοντές και καλούμε ανθρώπους κοντά μας να κάνουμε μαζί πραγματικότητα το όραμα του Ανδρέα όλων μας».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1227 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.