Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:03 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 17:36

Κοινωνικό μέρισμα και το 2020, πότε ξεκινά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης συνταξιούχων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνταξιούχων αντικαθίσταται η 13η σύνταξη

Από ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων θ’ αντικατασταθεί η 13η σύνταξη που δόθηκε το 2019, ενώ θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα για τους μακροχρόνια ανέργους και τα ΑμεΑ.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θ’ αντικαταστήσει όλες αυτές τις παροχές, το ΕΚΑΣ που κόπηκε, την 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινωνικό μέρισμα των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής διάταξης, προκειμένου να σταματήσει να ισχύει η διάταξη της 13ης σύνταξης.

Ήδη στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει δημοσιονομική πρόβλεψη 971 εκ. ευρώ γι’ αυτόν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό έρχεται ένα μόνιμο ποσό στήριξης που θα δίνεται μια φορά το χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και όχι μόνο, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαία εισοδήματα ως 1.500 ευρώ.

Το ποσό αυτό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα είναι συγκεκριμένο και θα δίνεται πάντα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα εξετάζεται να υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Το επίδομα θα είναι μόνιμο και ακατάσχετο, ενώ θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το 2020 και για κάθε επόμενο έτος. Επιδίωξη είναι να καταβάλλεται και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι.

Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι ο μηχανισμός στήριξης που θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020 δεν θα έχει καμία σχέση με το κοινωνικό μέρισμα.

Το πλεόνασμα για το 2020 που αφορά το κοινωνικό μέρισμα έχει υπολογιστεί στο 3,5%, ενώ από το 2021 και μετά στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί στο 2%. Το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί φέτος σε περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες.

Δικαιούχοι είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:

  • Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

ΠΗΓΗ

Διαβάστηκε 1206 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.