Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:17 μμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 12:35

Κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται κατά 50.000 οι δικαιούχοι – Ποιοι πρέπει να κάνουν ξανά αίτηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, στην πρωινή εκπομπή του Ant1. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες διορθώσεις στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου περισσότεροι δικαιούχοι να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα.

«Από χθες έχουν γίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις και έχει μπει σημαντικός αριθμός δικαιούχων πάνω από 20.000 άνθρωποι. Πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει ένσταση μπορούν να μπουν και να δουν, όσοι είχαν κάνει τροποποιητικές δηλώσεις και κάποιοι που είχαν εξαρτώμενα τέκνα».

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, το κοινωνικό μέρισμα δίνεται στην πλειοψηφία του σε άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 280.000 με 300.000.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επικαιροποίησε τη λίστα των τελικών δικαιούχων «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ. Οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν, είναι οι εξής:

Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης σου επέτρεπε να κάνεις το λάθος αφήνοντας κενό των ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, και αυτή η «παράβαση» που μπορούσε να έχει γίνει ακόμη και επτά χρόνια πίσω στον χρόνο, μπορούσε να σε πετάξει εκτός μερίσματος.

Όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 1082 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.