Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  1:43 μμ
 
wm small
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 10:22

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ κατά Τουρκίας μέσω East Med με… υπογραφή Τραμπ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρχές του νέου χρόνου θα υπογραφεί με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό East Med, ως συλλογική απάντηση στην επιθετικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Αγωγός φυσικού αερίου East Med: Είναι ο τίτλος του θέματος που απασχόλησε το θέμα τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης και ανοίγει νέο κεφάλαιο στους ενεργειακούς συσχετισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Η συμφωνία για τον αγωγό East Med, που καθυστερούσε αρκετούς μήνες λόγω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων αλλά σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετά από πίεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα προχωρήσει γρήγορα.

Συγκεκριμένα ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός sigmalive ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και υποστήριξη των ΗΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη. Σύμφωνα με το sigmalive, σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως τη μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της Ε.Ε και μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία..

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill). Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1)

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Hadashot», η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στην έκθεση αναφέρεται πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το EastMed Pipeline Project θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030. Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz σχολιάζοντας τη συμφωνία ανέφερε ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την αραβική επιρροή στην Ευρώπη. «Επί δεκαετίες, έχουμε διαμαρτυρηθεί για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη θα μετριάσει αυτή την επιρροή σε κάποιο βαθμό και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αραβική εξουσία», ανέφερε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Steinitz δήλωσε ότι μια μελέτη σχετικά με το έργο έδειξε ότι ο σύνδεσμος είναι εφικτός, παρόλο που παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις λόγω του σχετικού βάθους και έχει εκτιμώμενο κόστος 6,2 δις ευρώ (7,36 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι τρεις χώρες διεξάγουν τώρα κοινές ασκήσεις στρατιωτικής και πολιτικής προστασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται προγραμματισμένη κοινή διοργάνωση αεροπορικών δυνάμεων, η οποία θα περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών οι οποίοι οικοδομούν «μια συμμαχία για το καλό» μέσω κοινών εμπορικών συναλλαγών, τουρισμού και προσπαθειών για την υγεία. «Χτίζουμε μια μεγάλη συμμαχία, μία συμμαχία για το καλό μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας, δήλωσε ο Νετανιάχου. Το αποκάλεσε «σχεδόν αδιανόητο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη ζεστή, οικεία και άμεση επαφή» τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό» για τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

dikaiologotika.gr

Διαβάστηκε 2680 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.