Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:53 μμ
 
wm small
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 10:13

Ο πολιτισμός δεν πουλάει…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είμαι σίγουρη ότι πολύ λίγος κόσμος ασχολείται με την απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να μετακινηθεί η Βυζαντινή Οδός που βρέθηκε στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Πλακόστρωτη, με τις χαρακιές από τα κάρα του 6ο αιώνα μ. Χ., με καταστήματα που έχει σωθεί τμήμα των προσόψεών τους…

Μου φαίνεται αδιανόητο αρχαιολόγοι και καθηγητές Πανεπιστημίου να πήραν τέτοια απόφαση. Ο νόμος Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ A 153/28-06-2002) « Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ « ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ» και στο Άρθρο 10 «Ενέργειες σε ακίνητα μνημεία και στο περιβάλλον τους» αναφέρει:  1. Απαγορεύεται κάθε ενέργεια σε ακίνητο μνημείο, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του….

Η διεθνής νομοθεσία απαγορεύει την μετακίνηση μέρους ή όλου αρχαιολογικών μνημείων παρά μόνο στην περίπτωση που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Είναι μνημεία που «ανήκουν» στην ανθρωπότητα.

Η διεθνής κοινότητα φωνάζει για το έγκλημα που πάει να διαπραχθεί! Εμάς δεν μας ενδιαφέρει!  Την δουλειά μας να κάνουμε… Ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να αναδειχθεί από όλους, θα πρέπει να πιεστεί η υπουργός να μην λάβει υπ’ όψιν την απόφαση του ΣΤΕ και οι αρχαιότητες να μείνουν στην θέση τους. Ωστόσο λίγοι ασχολούνται με το ζήτημα, οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουν ή αδιαφορούν… Και να γνώριζαν πάλι θα αδιαφορούσαν !!! Που είναι ο πατριωτισμός μας τώρα; Που είναι οι σχετικές αναρτήσεις στο facebook, τα ψηφίσματα, οι ανακοινώσεις και οι συζητήσεις στα κανάλια;

Ξέχασα όμως ο πολιτισμός δυστυχώς δεν πουλάει…
Και εμείς ως «γνήσιοι» Έλληνες απόγονοι του Περικλή και του Αριστοτέλη για μια ακόμη φορά αποδεικνυόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων!!!

Χριστίνα Σκαπετούλια
Εκπαιδευτικός

Διαβάστηκε 5130 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.