Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:08 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 00:55

Όμορφη συναυλία από τις χορωδίες Καλυβίων & ¨Αγίας Σκέπης¨ Μ. Χώρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Μουσική Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε  στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου με τη Χορωδία Γυναικών Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» και την Χορωδία του Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Σκέπη» ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα «Παναγία Ελεούσα».

Η κα Χρυσούλα Τασολάμπρου στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε το κοινό για την ένθερμη παρουσία του στην εκδήλωση, ενώ ευχές εξέφρασε και η Πρόεδρος του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής & Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα» κα Σαμαντά.

Η Χορωδία Γυναικών Ενορίας Ι.Ν. Αγίου ΝικολάουΚαλυβίων, δημιουργήθηκε πριν 11 χρόνια υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη, κ. Νικόλαου Στρατόπουλου, ο οποίος έγραψε τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών που απέδωσαν απόψε με θαυμάσιο τρόπο οι χορωδοί και είχαν αναφορές, στη Γέννηση του Χριστού, στον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο των Καλυβίων, στη Μάνα και στην Παναγία του Λιγοβιτσίου.

Την Χορωδία Καλυβίων προλόγισε ο εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κος Γιώργος Πανταζόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, μία από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων αποτελεί εκείνη της προσφοράς. Η ανιδιοτελής προσφορά αγάπης, φροντίδας και η παροχή υλικών και συναισθηματικών αγαθών προς τον συνάνθρωπο είναι μια έννοια, την οποία συχνά οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να ακολουθούμε. Μέσα όμως από την προσφορά, μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Κι αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο «μάθημα» για όλους μας.

Στη συνέχεια, η φιλόλογος, κα Ελένη Ζαμπάρα, αναφέρθηκε στα κάλαντα και είπε ότι, αυτά αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου) και των Θεοφανείων.

Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από ενήλικα άτομα, είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες, που περιέρχονται οικίες, καταστήματα, δημόσιους χώρους κ.λπ. με τη συνοδεία του πατροπαράδοτου σιδερένιου τριγώνου, αλλά ενίοτε και άλλων μουσικών οργάνων.

Τα κάλαντα ξεκινούν κυρίως με χαιρετισμό, στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική εορτή που φθάνει και καταλήγουν σε ευχές.

Η Χορωδία του Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Σκέπη» υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Χρυσούλας Τασολάμπρου τραγούδησε παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Ελεούσα», κα Διονυσία Σαμαντά, μέλη του Δ.Σ. καθώς και ο Διευθυντής, Δημ. Χειμαρριώτης, ο αιδεσιμότατος Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Καλυβίων, π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπ. Κωνσταντάρας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημ. Αναστασίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Μαίρη Ζαπαντιώτη και πάρα πολλοί θεατές που καταχειροκρότησαν τις δυο χορωδίες.

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 1078 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.