Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:39 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 22:30

Νέοι κανόνες για τις «πράσινες» επενδύσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σαφήνεια σχετικά με τις δραστηριότητες που θεωρούνται περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμες - Διαφανή διαπιστευτήρια για χρηματοπιστωτικά προϊόντα για την εκτροπή των χρηματοοικονομικών ροών σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με νέα κριτήρια προκειμένου να καθοριστεί εάν μια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Η λεγόμενη "ταξινομική ρύθμιση" ορίζει ότι οι ακόλουθοι περιβαλλοντικοί στόχοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας μιας οικονομικής δραστηριότητας:

  • το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή ·
  • την αειφόρο χρήση και την προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων ·
  • τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των αποβλήτων και της αύξησης της πρόσληψης δευτερογενών πρώτων υλών ·
  • την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης · και
  • την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

«Η ταξινόμηση για βιώσιμες επενδύσεις είναι ίσως η πιο σημαντική ανάπτυξη για τη χρηματοδότηση μετά τη λογιστική. Θα είναι ένας παίκτης του παιχνιδιού για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής της Επιτροπής Περιβάλλοντος Sirpa Pietikainen (EPP, FI).

«Είμαι ικανοποιημένος που καταλήξαμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία με το Συμβούλιο, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Η εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη ροή των επενδύσεων προς τη σωστή κατεύθυνση, επομένως χρησιμεύει στη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου του άνθρακα», πρόσθεσε.

«Όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα θα πρέπει να αποδείξουν ότι ακολουθούν αυστηρά και φιλόδοξα κριτήρια της ΕΕ. Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει επίσης σαφή εντολή για την Επιτροπή να αρχίσει να εργάζεται για τον προσδιορισμό περιβαλλοντικά επιβλαβών δραστηριοτήτων σε μεταγενέστερο στάδιο. Η σταδιακή κατάργηση αυτών των δραστηριοτήτων και επενδύσεων είναι εξίσου σημαντική για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ως στήριξη των δραστηριοτήτων χωρίς άνθρακα», ανέφερε ο εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Bas Eickhout (Verts / EFA, NL).

Πως λειτουργεί

Μια οικονομική δραστηριότητα πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους παραπάνω στόχους. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητά της θα πρέπει να μετράται με ένα ενοποιημένο σύστημα ταξινόμησης, καθώς οι εθνικές ετικέτες που βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια δυσχεραίνουν τους επενδυτές να συγκρίνουν τις πράσινες επενδύσεις, αποθαρρύνοντας έτσι τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Το κείμενο δεν αποκλείει ή απαγορεύει τη μαύρη λίστα συγκεκριμένων τεχνολογιών ή τομέων από πράσινες δραστηριότητες, εκτός από τα στερεά ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας ή ο λιγνίτης. Το φυσικό αέριο και η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν αποκλείονται ρητά από τον κανονισμό. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν ενδεχομένως να χαρακτηρισθούν ως μια ενδεδειγμένη ή μεταβατική δραστηριότητα με πλήρη σεβασμό της αρχής, καθώς κρίθηκε ότι "δεν υπάρχει σημαντική ζημία".

Η νέα νομοθεσία θα πρέπει επίσης να προστατεύει τους επενδυτές από τους κινδύνους της «πράσινης πλύσης» καθότι καθιστά υποχρεωτική την λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η επένδυση πληροί τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Δραστηριότητες μετάβασης και ενεργοποίησης

Τα κριτήρια ταξινόμησης πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι μεταβατικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για να καταστούν μια οικονομία συμβατή με την κλιματική ουδετερότητα. Οι μεταβατικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ούτε να συμβάλλουν στην επίδραση εντάσεως άνθρακα, αναφέρει το κείμενο.

Παρόμοιος κανόνας θα ισχύει για δραστηριότητες που επιτρέπουν άμεσα σε έναν τομέα τη βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων (όπως η κατασκευή ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τις δύο εμπλεκόμενες επιτροπές και από ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η Επιτροπή θα ενημερώνει τακτικά τα τεχνικά κριτήρια επιλογής για τις δραστηριότητες μετάβασης και ενεργοποίησης. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα πρέπει να επανεξετάσει τα κριτήρια επιλογής και να καθορίσει κριτήρια για το πότε μια δραστηριότητα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα.

Ο κανονισμός για την ταξινόμηση θα πρέπει να επιτρέπει στους επενδυτές να εντοπίζουν περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, με βάση επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από τις υφιστάμενες αξιολογήσεις κύκλου ζωής (παραγωγή, χρήση, τέλος ζωής και ανακύκλωσης), περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μακροπρόθεσμες κινδύνους.

Διαβάστηκε 1264 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία