Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  1:03 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 22:00

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου γεωργικών προϊόντων της ΕΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Σεπτέμβριο του 2019, η ΕΕ κατέγραψε το μεγαλύτερο μηνιαίο πλεόνασμα στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής, με συνολική αξία 3,7 δισ. Ευρώ. Το πλεόνασμα καταγράφηκε μετά από αύξηση τόσο των μηνιαίων τιμών εξαγωγής όσο και των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ ανήλθαν σε 13,06 δισ. Ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 6% στα 9,32 δισ. Ευρώ.

Αυτά εντάσσονται στις κύριες διαπιστώσεις της μηνιαίας εμπορικής έκθεσης για το Σεπτέμβριο του 2019, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στις μηνιαίες εξαγωγικές τιμές καταγράφηκαν για την Κίνα (αύξηση 509 εκατ. Ευρώ), τις ΗΠΑ (αύξηση κατά 305 εκατ. Ευρώ) και την Ιαπωνία (αύξηση κατά 162 εκατ. Ευρώ). Ωστόσο, σημειώθηκε πτώση των εξαγωγών της ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ (κατά 37 εκατ. Ευρώ), της Αλγερίας (μείωση 19 εκατ. Ευρώ) και της Αιγύπτου (κατά 14 εκατ. Ευρώ).

Υπήρξε αύξηση της αξίας των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ από την Ουκρανία (αύξηση κατά 108 εκατ. Ευρώ), της Νότιας Αφρικής (αύξηση κατά 72 εκατ. Ευρώ) και της Χιλής (αύξηση 48 εκατ. Ευρώ). Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση της αξίας των εισαγωγών από τις ΗΠΑ (κατά 106 εκατ. Ευρώ), της Ρωσίας (μείωση κατά 17 εκατ. Ευρώ) και της Γκάνα (μείωση κατά 15 εκατ. Ευρώ).

Ορισμένες κατηγορίες προϊόντων εμφάνισαν αύξηση των τιμών των εξαγωγών, όπως το χοιρινό κρέας (έως 269 εκατ. Ευρώ), τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ (άλμα 260 εκατ. Ευρώ), το σιτάρι (αύξηση κατά 149 εκατ. Ευρώ) και ο οίνος 149 εκατομμύρια). Ωστόσο, σημειώθηκε μείωση της αξίας των εξαγωγών μη εδώδιμων προϊόντων (κάτω από 43 εκατ. Ευρώ), ζάχαρης (κατά 30 εκατ. Ευρώ), λιπαρών οξέων και κηρών (μείωση 18 εκατ. Ευρώ) και φυτικών ελαίων και ελαιόλαδο) (κατά 16 εκατ. ευρώ).

Οι αυξήσεις στις εισαγωγές καταγράφηκαν για τα τροπικά φρούτα (αύξηση κατά 128 εκατ. Ευρώ), τους ελαιούχους σπόρους (εκτός από τις σάλτσες σόγιας) (αύξηση κατά 109 εκατ. Ευρώ) και τα λαχανικά (αύξηση κατά 54 εκατ. Ευρώ). Οι εισαγωγές μειώθηκαν για ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών (εκτός από το σιτάρι και το ρύζι) (κατά 55 εκατ. Ευρώ), του σιταριού (μείωση κατά 46 εκατ. Ευρώ), του ακατέργαστου καπνού (μείωση κατά 30 εκατ. Ευρώ).

Διαβάστηκε 1088 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία