Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 20:47

Μεσολόγγι: Τι απαντά ο Νίκος Καραπάνος για τα οικονομικά του δήμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Απαντήσεις για τα οικονομικά του δήμου Μεσολογγίου έδωσε ο πρώην δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ έκανε και έναν μίνι απολογισμό του έργου του ασκώντας κριτική και στα πεπραγμένα των 100 πρώτων ημερών της νέας δημοτικής αρχής. 

Ξεκινώντας  την τοποθέτησή του ανέλαβε την ευθύνη της ήττας στις δημοτικές εκλογές όμως διαβεβαίωσε ότι στις επόμενες θα είναι παρών. Αναφέρθηκε στην δική του θητεία, υποστηρίζοντας ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις που σήμερα αποδίδουν όπως το ότι  δεν χάθηκε το Στρατόπεδο και σήμερα δρομολογείτε η επαναλειτουργία του, το νοσοκομείο δεν υποβαθμίστηκε, το ΤΕΙ μπορεί να διαλύθηκε αλλά το Μεσολόγγι κέρδισε μια Πανεπιστημιακή Σχολή, δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις πρώτες 100 ημέρες της νέας δημοτικής αρχής διότι χάθηκαν αρκετά έργα όπως το κολυμβητήριο, ενώ παραδόθηκαν έργα 58,7 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καραπάνος υποστήριξε ότι το χρέος που εμφάνισε ο νυν δήμαρχος Κώστας Λύρος είναι αποτέλεσμα λογιστικής αλχημείας και σε καμία περίπτωση δεν είναι πραγματικό, αφού ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προέρχεται από τον πρώην δήμο Οινιάδων επί δημαρχίας Αντώνη Αλετρά, που σήμερα είναι αναπληρωτής δημάρχου. Είπε επίσης ότι ο νυν δήμαρχος μάλλον είναι ανενημέρωτος και βασίστηκε σε συνεργάτες του οι όποιοι όμως θα τον οδηγήσουν σε λάθη, πράγμα που συνέβη και στον ίδιο με τα ίδια πρόσωπα. Αναφέρθηκε στα χρέη που βρήκε ο ίδιος όπως ήταν οι αμοιβές των σχολικών φυλάκων που κατέσχεσαν ποσό 500.000 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το ίδιο συνέβη και με το οικόπεδο πίσω από την πινακοθήκη και με πολλές άλλες εκκρεμότητες που έρχονταν στον δήμο με διαταγές πληρωμής.

Στις 27 Αυγούστου κατά τον κ. Καραπάνο,  υπήρχε ταμείο με 3,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1.030.000 ευρώ είναι ΚΑΠ, ίδια έσοδα και ανταποδοτικά. Στις 31 Αυγούστου που παραδόθηκε αυτό το ταμείο είχε αυξηθεί  κατά 500.000 ευρώ. Πριν από την θητεία Καραπάνου ο δήμος επιχορηγούσε το Πνευματικό Κέντρο με 486.000 ευρώ ετησίως ενώ στην δική του θητεία το ποσό έφτασε τις 790.000 ευρώ, στην Κοινωφελή δεν δίνονταν καθόλου χρήματα, αλλά η δημοτική αρχή Καραπάνου έδινε 150.000 ευρώ, στο Λιμενικό Ταμείο έδινε 50.000 ευρώ, στο Κατράκειο 30.000 ευρώ και 500.000 στο τεχνικό πρόγραμμα.

Στην συνέχεια εξήγησε ότι κάποια ποσά που πρέπει να πληρωθούν, αλλά παρουσιάζουν κάποιες ελλείψεις, αφορούν σε έκτακτες εργασίες που ανατέθηκαν σε εργολάβους κατά την διάρκεια των πλημμυρών των προηγούμενων ετών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην εκδήλωση για τον εορτασμό του Ντολμά στο Αιτωλικό προέκυψαν περισσότερα έξοδα από ότι είχε προϋπολογιστεί, λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής συλλόγων που έπρεπε να φιλοξενηθούν.

Σε ότι αφορά στην αναφορά του κ.  Λύρου για τα οχήματα του δήμου υπογράμμισε ότι στα χέρια της προηγούμενης δημοτικής θητείας  «έσκασε» η βόμβα της κατάσχεσης οχημάτων, που κατάφερε όμως να κρατήσει την καθαριότητα σε πολύ καλό επίπεδο. Συνεχίζοντας απάντησε και στους ισχυρισμούς του νυν δημάρχου ότι δεν ενημερώθηκε από την απελθούσα δημοτική αρχή, δείχνοντας έγγραφα ότι έγινε παράδοση – παραλαβή και ενημέρωση.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην απόφαση της νέας δημοτικής αρχής να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 20% προκειμένου να συμμετέχει στον νέο ΦΟΔΣΑ όταν αυτός δημιουργηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι αφενός στην δική του θητεία δεν έγινε καμία αύξηση, αλλά δεν πάρθηκαν αναγκαστικά μέτρα και για την είσπραξη οφειλών από τους επαγγελματίες επειδή βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Επίσης μίλησε και για το καταφύγιο αδέσποτων και τις 150.000 ευρώ που παρέδωσε η πρώην στην νυν δημοτική αρχή.

Στο σημείο που στάθηκε ήταν η αναφορά του κ. Λύρου για την διαταγή πληρωμής για τα καύσιμα του δήμου, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε να αναφερθεί αυτό καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν εκείνη που μείωσε κατά 30.000 ευρώ κατά μήνα τα καύσιμα και την πενταετία ο δήμος εξοικονόμησε πάνω από 2 εκατ. ευρώ και γι’  αυτό δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη. Επιπλέον οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα για τα καύσιμα που θα μπουν στα οχήματα του δήμου κατά το 20ήμερο που μεσολαβεί από την λήξη της μιας σύμβασης και την υπογραφή της άλλης.

Το χρέος του Πνευματικού Κέντρου που ανέφερε ο κ. Λύρος και φθάνει το 1,6 εκατ. ευρώ δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Καραπάνο ο οποίος τόνισε ότι το 1 εκατ. αφορά οφειλή προς την ΔΕΥΑΜ εδώ και 20 χρόνια για το πότισμα του γηπέδου που επίσης είναι Νομικό Πρόσωπο του δήμου. Οι 280.000 ευρώ αφορούν τελεσίδικη απόφαση εργαζομένων για την εφάπαξ αποζημίωση τους μετά την συνταξιοδότησή τους.

Σε ότι αφορά στην Κοινωφελή υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν υφίστανται όλα αυτά που καταμαρτυρεί ο νυν δήμαρχος αλλά κατάφερε στην προηγούμενη πενταετία να δημιουργήσει πολλά ΚΔΑΠ, να μην επιβάλλει τροφεία στα παιδιά των παιδικών σταθμών ακόμα και αν δεν δικαιούνταν να βρίσκονται εκεί μέσω ΕΣΠΑ, αλλά άφησε και την Αναπτυξιακή Έκθεση που ο κ. Λύρος καταργεί.

Όσο για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΜ, κατά την γνώμη του κ. Καραπάνου δεν είναι όπως τα παρουσίασε ο κ. Λύρος, αλλά τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούν στο χρέος που πληρώνει ο δήμος, Τα 3,3 είναι χρέος προς την ΔΕΗ που είναι παγιωμένο, καθώς η ΔΕΥΑΜ άλλαξε πάροχο. Όμως το χρέος προς την ΔΕΗ θα πληρωθεί από τα ληξιπρόθεσμα από το  υπουργείο Εσωτερικών,  όπως είπε ο πρώην δήμαρχος. Συνεπώς εκείνο που απομένει είναι 1,2 εκατ. ευρώ περίπου, όμως την ίδια ώρα οι πολίτες χρωστούν σχεδόν 8 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΥΑΜ. Μιλώντας για την ΔΕΥΑΜ ο κ. Καραπάνος τόνισε επίσης ότι το νερό του Αιτωλικού είναι πόσιμο και άρα τώρα θα πρέπει και να πληρώνεται.

Το επόμενο θέμα που έθιξε ο κ. Καραπάνος αφορούσε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο δεν έχει χρέος όπως είπε αλλά οι οφειλές που υπάρχουν έρχονται από το παρελθόν και από την εποχή που το Λ.Τ. ήταν κρατικό. Εμμέσως πλην σαφώς μέμφθηκε τον Π. Παπαδόπουλο την εποχή που ήταν πρόεδρος, λέγοντας ότι έχει εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη και  σήμερα  όμως αποτελεί συνεργάτη του δημάρχου.

aixmi-news.gr

 

Διαβάστηκε 711 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.