Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:07 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 01:58

Εσείς πόσο φροντίζετε το περιβάλλον; Οι πρώτες βοήθειες έρχονται από εμάς!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι επιστήμονες μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού ακραία φαινόμενα όπως μεγάλες καταιγίδες, τεράστιες πλημμύρες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη. Τι κάνει όμως ο καθένας από εμάς για το αποτύπωμά του στον πλανήτη;

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 5 εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε το περιβάλλον:

  1. Ανακύκλωση 

Η ανακύκλωση είναι απαραίτητη στην εποχή μας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα δίνει κίνητρα στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να κάνουν ανακύκλωση αλλά και να μειωθεί η ατμοσφαιρική μόλυνση της ατμόσφαιρας και η ρύπανση των θαλασσών μας. Όλοι μάθαμε στο σχολείο πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο. Αλλά σήμερα χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, μπορούμε να ανακυκλώσουμε κι ένα σωρό άλλα πράγματα όπως τις παλιές μπαταρίες, ηλεκτρικές μας συσκευές, ρούχα ακόμα και λάδι. Υπάρχουν μάλιστα κάδοι ανταποδοτικής ανακύκλωσης συνήθως έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως τα ΑΒ Βασιλόπουλος, Vicko, Σκλαβενίτης κ.α. όπου αν ανακυκλώσουμε έχουμε κι ένα μικρό οικονομικό κέρδος!

  1. Κάνε το online

Οι λογαριασμοί του τηλεφώνου ή του ρεύματος, τα φυλλάδια προσφορών των καταστημάτων, η κίνηση του τραπεζικού μας λογαριασμού είναι πράγματα που δε χρειαζόμαστε πια σε έντυπη μορφή. Πολλές εταιρείες μάλιστα δίνουν έξτρα έκπτωση ως κίνητρο για τους πελάτες που θα επιλέξουν να μην έρχεται στο σπίτι τους κάθε μήνα έντυπος λογαριασμός και οι αεροπορικές δίνουν προτεραιότητα σε όσους κάνουν online check in. Οι τράπεζες χρεώνουν έξτρα την εκτύπωση της κίνησης λογαριασμού μας. Γιατί λοιπόν να μην προστατεύσουμε το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε χρήματα χωρίς κόπο; Χρησιμοποιώντας αντί για έντυπα, online φυλλάδια με προσφορές και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μπορούμε να το πετύχουμε.  

  1. Σβήνω τα φώτα

Σύμφωνα με έρευνες η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει σε πολύ υψηλά ποσοστά το φυσικό περιβάλλον. Η οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το σπιτικό μας έχει μεγάλη σημασία τόσο για τον πλανήτη όσο και για το πορτοφόλι μας. Με μικρά απλά κόλπα μπορούμε να την μειώσουμε κατά πολύ. Αρχικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλες τις λάμπες του σπιτιού μας με νέες οικονομικού τύπου που θα βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ όπως στις ΑΒ προσφορές, στα Lidl ή τα Vicko και προσφέρουν κάτω από τη μισή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον είναι σημαντικό να σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο. Καλό είναι επίσης να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή και του κινητού μας προκειμένου να λειτουργούν σε μαύρο φόντο. Τέλος αν έχουμε ηλεκτρικές συσκευές με πρόγραμμα eco είναι προτιμότερο να το επιλέγουμε αφού έτσι θα καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα. 

  1. Μείωση της κατανάλωσης νερού 

Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να του συμπεριφερόμαστε. Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιούμε με σύνεση και μέτρο, να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να κάνουμε ντουζ αντί για αφρόλουτρο. Καλό είναι επίσης να μη βάζουμε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων αν δεν έχει γεμίσει και να χρησιμοποιούμε τα οικονομικά προγράμματα που εκτός από οικονομία στο ρεύμα καταναλώνουν και λιγότερο νερό.  

  1. Όχι στα πλαστικά μιας χρήσης

Αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, είναι καιρός να πούμε ένα οριστικό αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης. Καλαμάκια και πλαστικές σακούλες πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν για εμάς αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η προστασία του πλανήτη μας, αφού η οικολογική επιβάρυνση που επιφέρουν στη γη και στις θάλασσές μας είναι πραγματικά καταστροφική. Εκτός αυτού είναι πολύ εύκολο να τα αντικαταστήσουμε με άλλα πολλών χρήσεων που κυκλοφορούν πλέον και στην ελληνική αγορά και τα βρίσκουμε παντού σε πολύ οικονομικές τιμές. Τα ίδια τα σούπερ μάρκετ όπως ο ΑΒ, τα Lidl  και τα My Market διαθέτουν πλέον τσάντες για ψώνια και καρότσι που είναι και πιο βολικά για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας. 

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι συλλογική υπόθεση όσο είναι κι ατομική. Ο καθένας από εμάς πρέπει να βοηθήσει προκειμένου όλοι μαζί να τα καταφέρουμε.

 

 

Διαβάστηκε 5731 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 02:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.