Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:02 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 00:43

Αιτωλοακαρνανία: Εναλλακτική λύση τα βαφικά φυτά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυξητική τάση παρουσιάζει η ζήτηση για φυσικές χρωστικές ουσίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως η εναλλακτική καλλιέργεια βαφικών φυτών έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση στα σημερινά αδιέξοδα της αγροτικής παραγωγής.

Πρόκειται για φυτά που παράγουν φυτικές χρωστικές και χρησιμοποιούνται στις βαφικές διαδικασίες. Τέτοια φυτά είναι το ριζάρι, η βελανιδιά, η καρυδιά, η ροδιά, το κρεμμύδι, ο κρόκος κ.ά., τα οποία αφθονούν στην ελληνική φύση. Τα βαφικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της παραγωγής των χημικών βαφών, συμβάλλοντας στην υγεία των καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Λίτσα Λιόπα-Τσακαλίδη, στην Αμαλιάδα σήμερα υπάρχει μια τάση αναβίωσης στη χρήση των φυσικών χρωστικών, καθώς αυτές συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία των οργανισμών. Η βελανιδιά του δάσους του Ξηρομέρου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που χρησιμοποιείτο ευρέως ως βαφικό υλικό μέχρι και την εποχή του Μεσοπολέμου, θα μπορούσε να είναι μια καινοτόμος εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα της αγροτικής παραγωγής.

Σήμερα είναι απαραίτητο να ξαναβρεθούν τα πραγματικά στοιχεία, για την ελληνική βελανιδόκουπα. Με τη συνεργασία παραγωγών, δασολόγων, γεωπόνων, χημικών μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η βελανιδιά και να αποδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

ypaithros.gr

Διαβάστηκε 3506 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.