Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:04 μμ
 
wm small
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 18:56

1η Συνεδρίαση της Διυπουργικής για την Κυκλική Οικονομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε η 1η τακτική συνεδρίαση της διυπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την Κυκλική Οικονομία, η οποία έχει ανασυγκροτηθεί μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.

Στην Ομάδα Διοίκησης Έργου για την Κυκλική Οικονομία, εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχουν τα Υπουργεία: Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.

Βασικοί στόχοι της ΟΔΕ είναι η επεξεργασία προτάσεων για τη χάραξη στρατηγικής και τη σύνταξη Οδικού Χάρτη για την Κυκλική Οικονομία στην χώρα μας. Ειδικότερα, οι άξονες δράσης είναι οι εξής:

  • Η παρακολούθηση και ο συντονισμός χρονοδιαγράμματος δράσεων.
  • Η χαρτογράφηση, ενημέρωση, διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς.
  • Η παρακολούθηση υλοποίησης του Προγράμματος Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία, η επεξεργασία προτάσεων για την ενσωμάτωση δράσεων της Κυκλικής Οικονομίας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
  • Η παρακολούθηση μετρήσιμων δεικτών ενσωμάτωσης της Κυκλικής Οικονομίας σε επενδυτικά σχέδια, καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για κίνητρα χρηματοδότησης.
  • Η διαμόρφωση προτάσεων ενίσχυσης της αγοράς δευτερογενών υλικών, καθώς και προϋποθέσεων και μέτρων παραγωγής δευτερογενών καυσίμων και εναλλακτικών πρώτων υλών από απόβλητα.
  • Η προώθηση πράσινων και κυκλικών δημόσιων συμβάσεων και προμηθειών.
  • Η διάδοση του οικολογικού σχεδιασμού προϊόντων (eco-design).
  • Η θέσπιση ποιοτικών προτύπων για τις δευτερογενείς πρώτες ύλες.
  • Η διαμόρφωση μέτρων επαναχρησιμοποίησης υλικών, βελτίωσης της δυνατότητας επιδιόρθωσης των προϊόντων, της αντοχής και της ανακυκλωσιμότητας, στο πλαίσιο ενός οικολογικού σχεδιασμού.
  • Η επιλογή προϊόντων, υπηρεσιών και έργων στα οποία θα εφαρμοστούν ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα τομέων προτεραιότητας, σε κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και ειδική στρατηγική για τη νησιωτική χώρα.
  • Η διασύνδεση με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία και κάθε σχετική ομάδα και επιτροπή, ώστε να διασφαλίζεται η συντονισμένη δράση και η αλληλοενημέρωση.
  • Η αξιολόγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.

Η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), όπως και το Εθνικό Συμβούλιο - Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία, θα αποτελούν όργανα μόνιμου χαρακτήρα και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών για την κυκλική οικονομία, καθώς και στη διοχέτευση μέτρων και πρωτοβουλιών στον παραγωγικό ιστό και στην κοινωνία.

Διαβάστηκε 1049 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία