Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 18:37

Μεταναστευτικό – προσφυγικό: Πράσινο φως για το παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις – Τα αντεπιχειρήματα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Το παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας, κοντά στη λίμνη Αμβρακία, δείχνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Υπουργείο Άμυνας, για μετατροπή του σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων.

Ανώτατοι αξιωματικοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη αυτοψία στους χώρους του πρώην στρατοπέδου ενώ για την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχουν ενημερωθεί Περιφέρεια, Δήμος Αμφιλοχίας αλλά και Αστυνομία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να φιλοξενηθούν περί τους 1.000 μετανάστες – πρόσφυγες και για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν κοντέινερ και σκηνές.

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό.

Η περίπτωση του στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας είχε και το 2011 φτάσει πολύ κοντά στο να γίνει κέντρο κράτησης μεταναστών, ωστόσο είχε προσκρούσει σε σφοδρές τοπικές αντιδράσεις, που είχαν λάβει και το χαρακτήρα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας με την υποστήριξη των φορέων της περιοχής. Πάντως το στρατόπεδο «Ψαρογιάννη» έχει απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, ενώ ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας (τα 204,5 στρέμματα από την συνολική έκταση των 206 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας και μόνο το 1,5 στρέμμα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας).

Τα αντεπιχειρήματα για τον Άγριλο

Τα επιχειρήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής σύμφωνα με παλιότερο ψήφισμά τους συνοψίζονται στα εξής:

-Το στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» είναι απαρχαιωμένο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών και ιδιαίτερα των ταλαιπωρημένων λαθρομετανάστων. Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές
-Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Αμβρακία είναι ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI.
– Ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας (τα 204,5 στρέμματα από την συνολική έκταση των 206 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας και μόνο το 1,5 στρέμμα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας) τον οποίο προορίζει για κατασκηνώσεις και άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των Δημοτών.
– Εντός του Στρατοπέδου υπάρχει η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χρονολογείται πριν από το 1677, την οποία ο περιηγητής Ληκ κατέγραψε ως Ι.Μ. της “Παρθένου των Αγριελαίων” και το ιερό κειμήλιο, η μεγάλης τέχνης και σεβάσμια εικόνα της “Παναγίας της Βρεφοκρατούσας”.
– Ο χώρος του στρατοπέδου φυλάσσεται με υποτυπώδη συρμάτινο φράκτη, οπότε, θα είναι εύκολη η έξοδος του οποιουδήποτε από το στρατόπεδο με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να γεμίσει από τους ταλαίπωρους λαθρομετανάστες. Εξάλλου επειδή ο συγκεκριμένος χώρος του Στρατοπέδου εφάπτεται της Λίμνης Αμβρακίας θα είναι αναγκαία εκτός των άλλων και η παρουσία του Λιμενικού Σώματος.

Την ίδια στιγμή όπως προ ημερών είχε γράψει η «Σ» εγκαταλείπεται η ιδέα φιλοξενίας μεταναστών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου, μετά και την διαβεβαιώσεις που έλαβε από τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, κατόπιν παρέμβασής του.

Νίκος Αγγελόπουλος – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 977 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.