Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 18:15

Ανατροπή με τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Σε συνδιαχείριση με τη Λευκάδα ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) επέφερε η Κυβέρνηση με διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα ψηφίστηκε ρύθμιση που καθιστά «δυνατή τη λειτουργία ΦΟΔΣΑ στον οποίο συμμετέχουν πλέον του ενός Δήμοι, οι οποίοι ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες όμορων Περιφερειών». Η νομοθετική παρέμβαση, όπως εξηγείται από την κυβερνητική πλευρά, έγινε «για λόγους ευχερέστερης και αποδοτικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων» και πλέον «καταργείται η συμμετοχή Δήμων σε ΦΟΔΣΑ μόνο της ίδιας Περιφέρειας και ορίζεται ότι οι Δήμοι της Χώρας μπορούν να επιλέγουν τη συμμετοχή τους και σε ΦΟΔΣΑ όμορης Περιφέρειας».

Με αυτό πλέον ως δεδομένο η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –η οποία έχει πάρει ΦΕΚ από τον περασμένο Σεπτέμβριο-για τη σύσταση του ενιαίου ΦΟΔΣΑ σε Αιτωλοακαρνανίας, αναμένεται να αλλάξει. Και αυτό γιατί ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αποφάσισε την περασμένη Κυριακή με βάση αυτή τη διάταξη να πάει στην επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου. Στο σκεπτικό της απόφασης επικράτησε το μικρότερο κόστος για τη συνδιαχείριση των απορριμμάτων με τη Λευκάδα και το Μεγανήσι σε σχέση με τη συνδιαχείριση σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι στο νέο διαπεριφερειακό και διαδημοτικό φορέα η συμμετοχή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας θα είναι ισότιμη με αυτή του δήμου Λευκάδας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πληθυσμιακού κριτηρίου ο δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στο 25μελές ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας θα είχε δύο εκπροσώπους, ενώ στο 5μελές ΔΣ θα έχει δύο εκπροσώπους, όπως και η Λευκάδα, και έναν το Μεγανήσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας και Λευκάδας ήρθαν σε προγραμματική συμφωνία για τη μεταφορά και εναπόθεση 12.000 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, λόγω του οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λευκάδα με την διαχείριση των απορριμμάτων της. Ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή της μονάδας προεπεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης Λευκάδας, που έχει ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συμπόρευση του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με τη Λευκάδα αναμένεται να τροποποιηθεί και η διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας. Βασικό μέλημα του νέου ενιαίου φορέα θα είναι να υλοποιήσει τα έργα που υπάρχουν στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει σε αδρές γραμμές την αύξηση των δράσεων της ανακύκλωσης με τη δημιουργία «πράσινων σημείων» και τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ με τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, Κέντρα Ανακυκλώσιμων Υλικών κτλ. Αιχμή του δόρατος στο νέο σχεδιασμό θα είναι ο ΧΥΤΑ Στράτου στο Αγρίνιο για τα απορρίμματα των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου και ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναύπακτο για τα απορρίμματα των δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου. Σημειωτέον ότι τα έργα στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας ύψους 15 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αναμένεται να ενταχθούν να αντίστοιχα έργα για το ΧΥΤΑ Στράτου ύψους 14εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα ουσιαστικά θα αναλάβει να τα «τρέξει» ο νέος Φορέας.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1071 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.