Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 17:09

7+1 απαντήσεις για την αγροτική οικονομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νεκτάριος Φαρμάκης: αυτό είναι το σχέδιό μας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα - Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας απαντά στα ερωτήματα του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί κάποιος να έχει τη βούληση, να κάνει την ιεράρχηση, να ξέρει ταυτόχρονα τι και πως θα σχεδιάσει, τι και πως θα διεκδικήσει, με ποια στόχευση και ποια προοπτική θα υλοποιήσει.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης απαντά στα ερωτήματά μας:

  • Για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, είναι τομέας προτεραιότητας ο πρωτογενής και αν ναι, αυτό σε τι μεταφράζεται;

Από την πρώτη στιγμή και διαρκώς μέχρι σήμερα τονίζουμε πως τρεις είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να στηρίξει η Δυτική Ελλάδα την ανάπτυξή της. Ο πρωτογενής τομέας, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Κατά συνέπεια, η αγροτική παραγωγή αποτελεί για εμάς απόλυτο τομέα προτεραιότητας. Και αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παραγωγής και των παραγωγών μας, αλλά και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων. Για παράδειγμα, ήδη προ λίγων ημερών υπέγραψα μία απόφαση για τη χρηματοδότηση έργων βελτίωσης και αναβάθμισης των ΤΟΕΒ ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, με στόχο να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή. Επίσης, κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς ως προς την αποκατάσταση προβλημάτων και χρόνιων ελλειμμάτων, ενώ είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους δήμους και τους αγροτικούς φορείς για να πετύχουμε με κάθε δυνατό τρόπο τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής. Το επόμενο βήμα μας είναι να ενθαρρύνουμε κλαδικές αλλά και διακλαδικές συνέργειες προκειμένου ο τόπος μας να αποκτήσει ισχυρές αγροτικές ενώσεις που θα επενδύσουν στην τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων και την προώθησή τους στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

  • Στην Αιτωλοακαρνανία συνηθίζουμε να μιλάμε με υπερηφάνεια για τα περιβόητα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, έχουμε νερά, υπέροχους ορεινούς όγκους, πρωταγωνιστούμε στην κτηνοτροφία, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό. Τελικά, …τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης ενός τόπου. Όχι όμως και την ικανή. Διότι εάν δεν αναδείξουμε και δεν εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα, τότε είναι… σαν να μην υπάρχουν! Και αυτό ακριβώς συνέβη επί πολλά χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία ακόμα αναζητάει τον ρόλο της στη σημερινή εποχή, γιατί ποτέ δεν διαμορφώθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να περιγράφει πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα. Εμείς, ακριβώς αυτό κάναμε από την προεκλογική κιόλας περίοδο. Για παράδειγμα, είπαμε ότι, πράγματι, η Αιτωλοακαρνανία είναι ο τόπος του νερού. Όμως… νερό για να ποτίσουν οι αγρότες μας δεν έχουν! Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Επιπλέον όμως, πιστεύουμε πως το νερό πρέπει να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με επενδύσεις που τελικά, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν πλούτο, μέσω των φόρων και των ανταποδοτικών τελών, στην Αιτωλοακαρνανία. Με δύο λόγια, εμείς δεν θα παραμείνουμε αδρανείς, λέγοντας μόνο ότι έχουμε πλεονεκτήματα, αλλά θα τα αναδείξουμε και θα προτείνουμε τρόπους εκμετάλλευσης.

  • Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Περιφέρεια για την προώθηση ζητημάτων υποδομής, που στοιχειώνουν τον αγροτικό κλάδο, δεκαετίες τώρα; Mε το αρδευτικό, για παράδειγμα, τι θα κάνετε;

Ήδη, νωρίτερα, είπα αρκετά για το αρδευτικό ζήτημα. Και θέλω να είμαι σαφής. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον, αλλά και να δημιουργηθεί και νέο αρδευτικό δίκτυο. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το νερό που έχουμε στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, να αξιοποιηθεί προς όφελος κάθε παραγωγού. Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε στο πλευρό μας και τους ίδιους τους παραγωγούς και τους αντιπροσωπευτικούς φορείς τους, φυσικά και τους Δήμους. Χρειαζόμαστε υγιείς ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, σωστό σχεδιασμό και ασφαλώς, ορθή διαχείριση.

  • Με το θέμα της δακοκτονίας, υπάρχει λύση; Και αν ναι, ποια είναι; Θα εφαρμοστεί και πότε; 

Στο ζήτημα της δακοκτονίας προσανατολιζόμαστε προς διαγωνισμούς τριετίας προκειμένου να υπάρχει ορθός και έγκαιρος προγραμματισμός. Στόχος είναι να φτάσουμε γρήγορα στο σημείο ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν ξαναρισκάρουμε ποτέ ένα προϊόν τόσο μεγάλης σημασίας για την περιοχή μας αλλά και για την ίδια την χώρα, όπως είναι η ελιά και το ελαιόλαδο.

  • Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Ποιος ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα;

Η αγροτοδιατροφική σύμπραξη, στη δική μας λογική, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης και προβολής της περιοχής μας. Και θέλουμε να έχει δύο πρόσωπα. Το ένα θα αναδεικνύει την τοπική αγροτική παραγωγή για καθαρά εμπορικούς και εξαγωγικούς λόγους. Το άλλο, θα εντάσσει τα αγροτικά μας προϊόντα στο γενικότερο τουριστικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, καθώς στόχος μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή ως μία πλήρης τουριστική εμπειρία. Και αναπόσπαστο τμήμα αυτής της εμπειρίας είναι τα τοπικά προϊόντα και η τοπική γαστριμαργία.

  • Το «ηλεκτρονικό καλάθι» στην πραγματικότητα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ή τουλάχιστον δεν έχει αποδώσει, δεν έχει ανταποκριθεί στο ρόλο του. Τι θα κάνετε;

Λυπάμαι που το λέω, αλλά το «ηλεκτρονικό καλάθι», έτσι όπως σχεδιάστηκε και δομήθηκε, ήταν δεδομένο πως δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, όπως το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, αλλά και η ανασύσταση του ηλεκτρονικού καλαθιού. Όμως, για να λειτουργήσουν όλα αυτά, βασικά πρέπει να περάσουν στα χέρια των παραγωγών και των εκπροσώπων τους, καθώς και ανθρώπων που ξέρουν την πραγματική αγορά και μπορούν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα. Πρόκειται για ένα ακόμα θέμα που θέλουμε να συζητήσουμε πρωτίστως με τις αγροτικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς της περιοχής για να αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση είναι προτιμότερο να στραφούμε.

  • Το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή, μπορεί πράγματι να αποτελέσει την απάντηση σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους - ίσως τον μεγαλύτερο στις μέρες μας - για την γεωργική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Γι’ αυτό και επιδίωξή μας θα είναι η δημιουργία ενός σχεδίου που θα είναι πλήρες και ρεαλιστικό και το οποίο θα υποδεικνύει το σύνολο των δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι και περιουσίες, αλλά και η παραγωγή μας. Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν δυσκολίες, ωστόσο κανείς μας δεν έχει και άλλη επιλογή…

Ποια εκτιμάτε ότι είναι η θέση της Περιφέρειας Δ.Ε. στο νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας;

Κατ’ αρχήν, για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να πούμε ότι μέχρι τώρα, η Δυτική Ελλάδα… δεν υπάρχει στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Όσο και να πληγώνει ή να ενοχλεί, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Μόνο το τελευταίο διάστημα γίνονται κάποιες κινήσεις, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, τις οποίες φυσικά ενθαρρύνουμε. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, καθώς πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο του δυτικού άξονα της χώρας, ειδικά στον χώρο της «πράσινης ενέργειας». Ήδη σας είπα για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού. Έχουμε όμως και ήλιο, όπως και αέρα. Δεν είναι τυχαίες οι επενδύσεις σε πάρκα ανεμογεννητριών που εξελίσσονται στην περιοχή. Και επίσης, κομβικής αξίας είναι για εμάς η ένταξη της Δυτικής Ελλάδας στο δίκτυο φυσικού αερίου. Και όχι σε ένα μικρό και υποτυπώδες δίκτυο, αλλά σε ένα δίκτυο που να εξυπηρετεί ουσιαστικά τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής, ασφαλώς και τις οικιστικές περιοχές. Θα έλεγα ότι έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά μας στον τομέα της ενέργειας και πρόθεσή μας είναι να το… κατακτήσουμε!

Διαβάστηκε 1062 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.