Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 18:10

Χριστίνα Σταρακά : «Αντιαναπτυξιακό, χωρίς όραμα και στρατηγική το τεχνικό πρόγραμμα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αντιαναπτυξιακό, χωρίς στοιχειώδες όραμα και σχεδιασμό χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για το 2020, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ–ΜΠΟΡΕΙΣ», Χριστίνα Σταρακά, στην συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο .

Στην εισήγηση της, υπογράμμισε  ότι, το τεχνικό πρόγραμμα  αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία γιατί είθισται να είναι πάντα η κατάθεση της πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής. Όμως, το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, χωρίς πολιτική εισήγηση, παρά μόνο με αριθμούς και πίνακες, αποτυπώνει ξεκάθαρα μια διαχειριστική λογική, και όχι αναπτυξιακή .

«Είμαστε αντιμέτωποι με την αδυναμία της δημοτικής αρχής, να διεκδικήσει,  να σχεδιάσει, και να οραματιστεί. Είναι φανερό ότι το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μια κατεύθυνση απλής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, φτωχό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταρακά η οποία εστίασε την κριτική της στα εξής σημεία :

Στα ΝΕΑ ΕΡΓΑ, προϋπολογισμού 11.684.699,49 ευρώ , περιλαμβάνεται  και έργο από το πρόγραμμα  Φιλόδημος ύψους 1,4 εκ. ευρώ το οποίο δεν γνωρίζουμε πλέον αν θα χρηματοδοτηθεί. Το ποσό των νέων έργων υπολείπεται σημαντικά από το ποσό των συνεχιζόμενων έργων. Είναι δηλαδή ένα τεχνικό πρόγραμμα, φτωχό, ενώ δεν περιλαμβάνει σχεδόν κανένα αναπτυξιακό -εμβληματικό έργο.

Στην ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε αυτό που προγραμματίζεται και σε αυτό που υλοποιείται. Δυστυχώς η απορροφητικότητα έργων από το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για αυτό άλλωστε η δημοτική αρχή απέφυγε να δώσει αναλυτικά στοιχεία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, αδυναμία συστηματικού σχεδιασμού και παρακολούθησης των έργων.

Στην ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Το τεχνικό πρόγραμμα υστερεί σε χρηματοδότηση έργων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Αδυναμία η  οποία προκύπτει, από την απουσία μακρόπνοης στρατηγικής και από τον μη έγκαιρο προγραμματισμό για εκπόνηση μελετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χρήματα για μελέτες στο τεχνικό πρόγραμμα είναι μόλις 60.000 ευρώ .

Στις ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Είναι φανερή η εγκατάλειψη στις Τοπικές Κοινότητες, αφού προβλέπονται ελάχιστες παρεμβάσεις ενώ οι περισσότερες Τοπικές Κοινότητες, απουσιάζουν παντελώς από το τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης  στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, καμία οργανωμένη παρέμβαση, για το πρωτογενή τομέα καμία δράση πλην των ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Στη  ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ-ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑ. Βλέποντας το πως αντιμετωπίζεται το θέμα των σχολικών υποδομών, αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρή έλλειψη στόχων και σχεδίου. Καμία μελέτη κανένας σχεδιασμός, ιδιαίτερα για την προσχολική αγωγή όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Στο  ΠΑΡΚΟ–ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Για μια ακόμη χρόνια το εμβληματικό έργο της πόλης μας, το πάρκο δεν είναι στο τεχνικό πρόγραμμα, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Εκτός όμως από την καθυστέρηση δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση που βρίσκεται το ζήτημα, προφανώς γιατί η δημοτική αρχή δεν παραδέχεται τα λάθη και τις αστοχίες που υπήρξαν στην διαχειριστική μελέτη, σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία.

«Από τα παραπάνω στοιχεία», σημείωσε η Χριστίνα Σταρακά  «είναι σαφές ότι  ο  Δήμος μας  χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας, στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, ώστε οι όποιες  προτάσεις να αντανακλούν τις στρατηγικές κατευθύνσεις  που συγκεντρώνουν την ευρύτερη κοινή αποδοχή».

Ακολούθως η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι δημοτικές παρατάξεις, «ΑΓΡΙΝΙΟ-ΜΠΟΡΕΙΣ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» και «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:  «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες του Δήμου Αγρινίου  και του ρόλου μας, στο νέο δημοτικό συμβούλιο, καταθέτουμε τη δίκη μας φιλοσοφία και πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς να επηρεάζεται ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, προσθέτοντας την εκπόνηση μελετών για κρίσιμα θέματα του Δήμου».

Οι προτάσεις  αφορούν :

  • ● ΣΥΣΤΗΜΑ MARKETING - BRANDING ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 
  • ● ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
  • ● ΜΕΛΕΤΗ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • ● ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ -ΝΕΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • ● ΜΕΛΕΤΗ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΦΥΗ - ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ
  • ● ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ -ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ στην περιοχή ΑΓ -ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΣ
  • ● ΜΕΛΕΤΗ  ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ -ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ 
  • ● ΜΕΛΕΤΗ  ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΞΩΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ  ΡΕΜΑΤΟΣ  ΑΓΙΟΥ-ΘΩΜΑ 

Η πρόταση των τριών δημοτικών παρατάξεων δεν τέθηκε,  καν, σε ψηφοφορία, λόγω διαδικαστικών  ζητημάτων που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή, ενώ συζητήθηκε προηγουμένως διεξοδικά, με αποτέλεσμα το τεχνικό πρόγραμμα να καταψηφιστεί.

«Χωρίς καμία διάθεση ακύρωσης του σχεδιασμού που είχε η δημοτική αρχή  και στείρας αντιπαράθεσης, και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετική πολιτική αντίληψη, καταθέσαμε την πρόταση μας προκειμένου να ενσωματωθεί στο τεχνικό πρόγραμμα. Ήταν μια πρόταση που προσέδιδε διαφορετικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου Αγρινίου ,η οποία όμως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία», τόνισε η Χριστίνα Σταρακά. 

Διαβάστηκε 747 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.