Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:32 πμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 18:01

Δημοτικό Συμβούλιο: “Πέρασε” αν και καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την πρώτη του ήττα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, υπέστη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη – δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, αφού η εισήγηση του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τα μεσάνυχτα, με ψήφους 23 έναντι 12 η εισήγηση του δημάρχου δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο και συγκεκριμένα από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Όπως είναι γνωστό, οι συσχετισμοί στο Συμβούλιο είναι τελείως διαφορετικοί, αφού οι δημοτικές εκλογές έγιναν με απλή αναλογική. Έτσι ο κ. Παπαναστασίου, έχει απολέσει την πλειοψηφία και σήμερα για πρώτη φορά σε καίριο μάλιστα θέμα, όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων. Ο νομοθέτης όμως έχει προβλέψει ώστε τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη πρόταση, να “περνά” ακόμη κα αυτή που μειοψηφεί.

Εν κατακλείδι, αν και η πρόταση του δημάρχου δεν υπερψηφίστηκε, γίνεται δεκτή, ως η μόνη πρόταση.

Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα πολιτικά και αναλυτική, με την παράταξη του δημάρχου να δέχεται πλήθος ερωτήσεων και κριτική, ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής, έγινε λόγος για “ικανοποιητικό πρόγραμμα” ενώ κλήθηκε η αντιπολίτευση να σταματήσει τον “μηδενισμό’.

Δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι , ειδικά όταν εκνευρισμένος ο κ. Παπαναστασίου θέλησε να αποδομήσει την κριτική που δέχθηκε, αλλά και κάποια από τα ερωτήματα, που τα χαρακτήρισε “άσχετα”.

Η είδηση της ημέρας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Σταρακά, Καμμένος, Καζαντζής) κατέθεσαν πρόταση στην αρμόδια Διεύθυνση του δήμου , ώστε να συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, μια σειρά από μελέτες.

Μελέτες που σχετίζονται με το marketing του δήμου, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την αγροτική οδοποιία, το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους, την ψηφιακή στρατηγική, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στον Αη Γιάννη Ρηγανά, τις αποθήκες Παπαπέτρου και το γεφύρι στο ρέμα του Αγίου Θωμά.

 

Ειδικότερα ο δήμαρχος μίλησε για ένα “καλό και ικανοποιητικό” Πρόγραμμα συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, με 18,2 εκατομμύρια ευρώ συνεχιζόμενα έργα και 11,7 εκατομμύρια, νέα. Από αυτά, τα 18,9 εκατ. ευρώ, αφορούν σε άργα ΕΣΠΑ. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί , τονίζοντας ότι αναμένονται νέες εντάξεις εντός του 2020, που θα επιφέρουν αλλαγές στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ακόμη αναφέρθηκε και στα έργα της ΔΕΥΑΑ (που δεν εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα) σημαντικό μέρος εκ των οποίων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, όπως και το μεγάλο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων , που όπως είπε αναμένεται η ένταξη του.

“Καλό θα είναι να μην μηδενίζουμε. Αυτό δεν είναι μηδενικό έργο, όπως έλεγαν κάποιοι προεκλογικά”, είπε ακόμη ο κ. Παπαναστασίου, φέρνοντας μάλιστα ως συγκρίσιμο παράδειγμα, το γεγονός ότι ο δήμος, σύμφωνα με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, έχει 19,2 εκατ. ευρώ ενταγμένα έργα και όλοι οι άλλοι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, έργα 24 εκατ. ευρώ.

Εδώ πάντως δέχθηκε την απάντηση του Νίκου Καζαντζή, που του είπε πως εάν θέλει να κάνει συγκρίσεις, το σωστό είναι να συγκρίνει όμοια πράγματα, δηλαδή δήμους ίδιους με το Αγρίνιο.

Η διαδικασία των ερωτήσεων, προκάλεσε εκ νέου παρεμβάσεις του δημάρχου , που φάνηκε μάλιστα εκνευρισμένος με το πλήθος των ερωτήσεων που κατέθεσε ο Σύμβουλος κ. Καψάλης, που ζητούσε πίνακες για την πορεία των έργων, το πως πάει η υλοποίηση του Προγράμματος το 2019 κλπ. Μάλιστα στο αποχετευτικό του Καινουργίου-Παναιτωλίου, ο κ. Καψάλης είπε πως το έργο αυτό κακώς βρίσκεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αφού δεν είναι έργο του δήμου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με την κ. Σταρακά να ασκεί κριτική τόσο στο σύνολο όσο και σε επιμέρους τομείς του Τ.Π. και κάνει λόγο για “απλή διαχείριση” από τον δήμο , χωρίς κανέναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, με χαμηλή απορροφητικότητα, έλλειμμα σχεδίου, αδυναμία αξιοποίησης προγραμμάτων . Κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι έχει βάλει χαμηλά τον πήχη, με ανυπαρξία ουσιαστικών παρεμβάσεων, ενώ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει αναφορά στην ανάπλαση του δημοτικού πάρκου.

Ο Σταύρος Καμμένος, στάθηκε ιδιαίτερα στην προγραμματική σύμβαση του 2014 για τις αποθήκες Παπαπέτρου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σημερινή δημοτική αρχή, για την μη υλοποίηση της. μίλησε ακόμη για έργα προϋπολογισμού που αντιστοιχούν σε μια “μικρή πόλη”. “Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Τα χωριά και οι δημοτικές ενότητες είναι ξεκρέμαστες, τίποτε στον αθλητισμό, στην περιφέρεια του Αγρινίου”, υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Στην κοινή πρόταση των τριών παρατάξεων στάθηκε με έμφαση ο επικεφαλής της παράταξης “Ο τόπος μας αξίζει” Νίκος Καζαντζής. Τόνισε πως η πρόταση της αντιπολίτευσης λανθασμένα παρουσιάστηκε όπως παρουσιάστηκε, ενώ χαρακτήρισε “μη σοβαρό” το να γίνεται σύγκριση με την Βόνιτσα ή άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Επέκρινε την δημοτική αρχή για την κατάργηση του έργου του ποδηλατοδρόμου, που είχε προχωρήσει η δημοτική αρχή του Π. Μοσχολιού αλλά αι την μη υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης του 2014 για τις αποθήκες Παπαπέτρου. “Κυριαρχεί η μικρότητα , ενώ εμείς έχουμε μια σοβαρή και ειλικρινή πρόταση ως παρατάξεις. Δεν δημιουργούμε πρόβλημα στον δήμο, είναι απολύτως νόμιμη η κατάθεση της πρόταση μας για αναγκαίες μελέτες” τόνισε ο κ. Καζαντζής.

Απαντώντας ο κ. Παπαναστασίου, για τη μελέτη των αποθηκών Παπαπέτρου ειδικότερα, είπε πως η σύμβαση δεν υπογράφτηκε ποτέ, ενώ τώρα με τη νέα σύμβαση, το κόστος της μελέτης το ανέλαβε η Περιφέρεια. Για τον ποδηλατόδρομο είπε πως το έργο απεντάχθηκε επειδή δεν είχε χρηματοδότηση και πως ο δήμος προσπαθούσε να το επανεντάξει σε κάποιο πρόγραμμα και αυτό τώρα μπορεί να καταστεί δυνατό.

Ακόμη ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως οι μελέτες που μπορεί να προχωρήσουν από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και είναι επιλέξιμες θα ενταχθούν σε μελλοντική αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, επισημαίνοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ της “σύνθεσης”. Επισημάνθηκε πάντως πως δεν μπορεί τώρα να ενταχθούν στο Τ.Π. επειδή δεν υπάρχει γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας Προγραμματισμού του δήμου.

Ο Τίμος Παπανικολάου (ΛΑΣ) , επισήμανε τις σοβαρές αδυναμίες που υπάρχουν σε έργα υποδομής και σε προβλήματα καθημερινότητας και παρεμβάσεις που δεν βρίσκονται μέσα στο Πρόγραμμα.

Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα, λέγοντας πως ο δήμος αποποιείται των ευθυνών του απέναντι στους πολίτες. Συμπλήρωσε ακόμη πως εμφανίζονται στο Τ.Π. και “πλασματικά έργα”, παρουσιάζονται δηλαδή έργα που δεν ανήκουν στον δήμο.

Ο Στέλιος Μερμίγκης έκανε λόγο για “διάλογο κωφών” , ως προς την διαδικασία συζήτησης , μίλησε για την διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε και κατέγραψε την αγωνία των προέδρων των κοινοτήτων, που πλέον βρίσκονται “στον αέρα” αφού κάτω από άλλες συνθήκες είχαν εκλεγεί πριν λίγους μήνες και άλλα πλέον ισχύουν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στάθηκε επίσης στο ζήτημα των “επιλέξιμων δαπανών”, των έργων που έχουν εγκριθεί ή ενταχθεί εκφράζοντας την απορία του για την χρησιμότητα ή σκοπιμότητα τους. “Όταν δεν μπορείς να κάνεις ιεράρχηση και να παίρνεις πρωτοβουλίες, είναι φυσικό να κινούμαστε σε μια συγκεκριμένη ρότα”. Επιφυλάξεις εξέφρασε και για την υποβολή πρότασης από τις τρεις παρατάξεις.

Τις ενστάσεις του ως προς τον τρόπο με τον οποίον κατατέθηκε η πρόταση των τριών παρατάξεων εξέφρασε και ο κ. Καραμητσόπουλος, που την χαρακτήρισε “μη ειλικρινή”.
Ακόμη, χαρακτήρισε “φτωχό” σε ορισμένους τομείς το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ επικέντρωσε στο θέμα του πάρκου, της σχολικής στέγης κ.α.
“Καταψηφίζουμε το πρόγραμμα γιατι σε ευαίσθητους τομείς, είναι απελπιστικά φτωχό” είπε συγκεκριμενα.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 835 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.