Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:59 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 14:33

Εγκαίνια της έκθεσης «Φως εκ Φωτός» του αγιογράφου Γιώργου Κόρδη Δευ 9/12 - διάρκεια εως Παρ 31/1/2020

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019,στις 7:30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου θα εγκαινιάσει την έκθεση του αγιογράφου Γιώργου Κόρδη με τίτλο: «Φως εκ Φωτός».

Φορητές εικόνες στις οποίες αποτυπώνονται μορφές Αγιορειτών αγίων, γεγονότα της Θείας Οικονομίας, καμωμένες με αυγοτέμπερα πάνω σε μουσαμά, χειροποίητο χαρτί, ξύλο, αλλά και σε υπολογιστή-ταμπλέτα!

Ο Γιώργος Κόρδης, έχοντας τη βυζαντινή ζωγραφική ως γλώσσα «μητρική», πετυχαίνει μια πολύ σύγχρονη απόδοση πανίερων προτύπων, ωστόσο απόλυτα συμβατή με τον λειτουργικό, λατρευτικό και παιδευτικό ρόλο της θρησκευτικής εικόνας στη ζωή της Εκκλησίας μας.   Ένα εικαστικό ιδίωμα που τον έχει καθιερώσει εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρει χαρακτηριστικά για τον καλλιτέχνη: «Ο Κόρδης είναι γνησίως παραδοσιακός επειδή δεν είναι συντηρητικός, επειδή δεν εστράφη προς το παρελθόν εν αναμονή μαγικών λύσεων, ούτε εκτιμά το παλαιόν απλώς και μόνον επειδή είναι παλαιόν. Εύρε το αληθές, αξιολογικώς, εντός του παλαιού, χρονικώς. Και κατάφερε να εγγίση τας χορδάς της ψυχής των συγχρόνων του, των συγχρόνων μας, να πείση δια τους ανεκτιμήτους πνευματικούς θησαυρούς της Ορθοδόξου Παραδόσεώς μας, εις μιαν εποχήν, η οποία δυστυχώς, ταυτίζει την παράδοσιν με άγονον συντηρητισμόν».

Ιδιαιτερότητα της έκθεσης αποτελεί μια εικονογραφική ενότητα έργων δουλεμένη στο τάμπλετ, για τον χαρακτήρα και τη σημασία των οποίων ο ιστορικός τέχνης κ. Γιώργος Μυλωνάς επισημαίνει: «Στα πρόσφατα χρόνια, ο Γ. Κόρδης ανοίγεται σε έναν κριτικό διάλογο με τη Δύση. Τολμηρός αλλά και μπροστάρης δείχνεται και στα ζωγραφικά του μέσα. Δοκιμάζοντας τα τελευταία χρόνια το τάμπλετ, παράγει ματιέρες, που δύσκολα βγαίνουν με συμβατικό τρόπο. Δεν τον απασχολεί η ευκολία, ούτε και η τεχνητή αρτιότητα του ψηφιακού μέσου. Εκείνο που αποζητά και βλέπει ως δυνατότητα, είναι το πώς της εικαστικής αντιμετώπισης μιας νέας φόρμας• πώς δηλαδή επιτυγχάνεται μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια νέα απόδοση των αγίων προσώπων και γεγονότων».

Διάρκεια έκθεσης:  9/12/2019 – 31/01/2020

Ώρες επισκέψεων: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 13.30 & 18.00 – 20.30

Κυριακή 10.30 – 13.30,  Δευτέρα κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο,

τηλ. 26413 060419,  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,   www.dipinag.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας, το 1956. Σπούδασε Θεολογία στο Ε.Κ.Π.Α. και αγιογραφία στον π. Συμεών Συμεού. Μετεκπαιδεύτηκε στη Θεολογία και στην αισθητική της Βυζαντινής τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Στην ίδια πόλη σπούδασε ζωγραφική στο “School of the Museum of Fine Arts”. Στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές στη χαρακτική με δάσκαλο τον Φώτη Μαστιχιάδη. Από το 2003 διδάσκει εικονογραφία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο “Instituteof Sacred Music” («Ιερομουσικό Ινστιτούτο») του Πανεπιστημίου Γέιλ και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σήμερα, ως επισκέπτης καθηγητής, διδάσκει συστηματικά στο Πανεπιστήμιο Notre Dame των Η.Π.Α. και στο Κέντρο Τεχνών «Μετς» στην Αθήνα. Έργα του κοσμούν μεγάλους ναούς, σπουδαία μουσεία, καθώς και πάμπολλες ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Διαβάστηκε 2242 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 20:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.