Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:40 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 16:57

Η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας σε αριθμούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ξεπάγωμα των Σχεδίων Βελτίωσης δημιουργεί αισιοδοξία στους ανθρώπους του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων για το 2020.

Την αισιοδοξία του ότι το 2020 μπορεί να αποτελέσει χρονιά «ορόσημο» για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων, με τo τελευταίo καλό έτος να ήταν το 2007, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση αποτελεί να «τρέξουν» με γοργό ρυθμό οι δρομολογημένες διαδικασίες του μέτρου 4.1, «Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2014 - 2020, και συγκεκριμένα για το πιο προσφιλές μέτρο 4.1., Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς μόλις τον τελευταίο μήνα έγινε η επανεκκίνηση της αξιολόγησης των 15.500 αιτήσεων των αγροτών», επισήμανε ο κ. Μπαλουκτσής, υπενθυμίζοντας ότι «αυτά είχαν στην κυριολεξία παγώσει για οκτώ μήνες μετά από αστοχίες και πειραματισμούς της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κατάσταση αυτή έφερε την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων και τις εταιρείες - μέλη του ΣΕΑΜ που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν- σε απελπιστική κατάσταση».

Αφήνοντας όμως πίσω τη δύσκολη εποχή και εστιάζοντας στο παρόν, ο κ. Μπαλουκτσής τόνισε ότι «σύμφωνα με τον δρομολογούμενο προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και από τις περιφέρειες που δεν το έχουν πράξει, και μέχρι τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα δοθούν οι εγκρίσεις στους δικαιούχους».

Θέλοντας δε να υπογραμμίσει τη σημασία της υλοποίησης του μέτρου 4.1 Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και για τους ίδιους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Μπαλουκτσής επισήμανε ότι «και μόνο που προκηρύχθηκαν τα Σχέδια Βελτίωσης και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παρουσιάστηκε μια μικρή ανάκαμψη στην αγορά». Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το 2017 οι πωλήσεις στην αγορά των γεωργικών μηχανημάτων «είχαν πέσει» κάτω και από το ψυχολογικό φράγμα των 1000 μηχανημάτων, στις 839, έναντι των 1.120 το 2016 και 1.491 το 2015, επανέκαμψαν σε 1.200 το 2018 και φέτος αναμένονται στα ίδια επίπεδα, όπως εκτίμησε.

Διευκρίνισε ότι «εφόσον τελικά γίνει πράξη η σκέψη και η συζήτηση που γίνεται για διπλασιασμό του κονδυλίου του μέτρου, από τα 316 εκατ. ευρώ στα 632 εκατ. ευρώ, τότε τελικά οι δικαιούχοι θα είναι δύο στους τρεις, Πιθανόν να γίνει και θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη».

Στο πλαίσιο αυτό και «υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, η Agrotica του 2020 εκτιμώ ότι θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών με ρεκόρ επισκεψιμότητας, αλλά και εμπορικών πράξεων» υπογράμμισε ο κ. Μπαλουκτσής.

Ο κλάδος γεωργικών μηχανημάτων σε αριθμούς

Υπενθυμίζοντας ότι το 2015 καταγράφηκε μείωση κατά 18% της αγοράς γεωργικών ελκυστήρων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ επισήμανε ότι στη διετία, 2015- 2016, η κάμψη που καταγράφηκε άγγιξε το 40%. Όπως εξήγησε, σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αγορά των θεριζοαλωνιστικών μηχανών με μόλις 13 πωλήσεις το 2016, αλλά και η αγορά των χορτοδετικών μηχανών με μόλις 49 τεμάχια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι στην περιορισμένη αγορά των 1.120 ελκυστήρων που πουλήθηκαν το 2016, ποσοστό 75% αφορά σε δενδροκομικούς ελκυστήρες χαμηλού κόστους αγοράς και κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογικής κλίμακας, στην κατηγορία των ιπποδυνάμεων 75-85 ΗΡ.

Μεταξύ άλλων,ο ίδιος επανέλαβε ότι το επίπεδο της εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας, υπολείπεται σημαντικά έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί 0,5 ελκυστήρας ανά γεωργική εκμετάλλευση, όταν στην Ιταλία ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,0, στην Ισπανία 1,9, στην Πορτογαλία 2,1 και στη Σλοβενία 3,7.

Υπενθυμίζεται ότι τη 10ετία 1990-1999 στην Ελλάδα πουλήθηκαν 43.940 καινούργιοι ελκυστήρες και τη δεκαετία που ακολούθησε (2000-2009) μόλις 20.045. Ο ρυθμός τοποθέτησης νέων ελκυστήρων στην αγορά παρουσιάζει περαιτέρω ραγδαία μείωση, αφού τη 10ετία 1990-1999 είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 4.400 νέους ελκυστήρες ετησίως και ο μέσος όρος αυτός συρρικνώθηκε την επόμενη 10ετία (2000-2009) στους 2.000 ετησίως. Το 2014, η αγορά "έδωσε" 1.817 νέους ελκυστήρες. Ακόμη χαμηλότερα καταγράφηκαν «το 2013 με 1.134 νέους ελκυστήρες. Απογοητευτική ήταν η εικόνα της αγοράς το 2012 με μόλις 543 νέους ελκυστήρες».

Επιπλέον, από την επεξεργασία των στοιχείων του ΣΕΑΜ προκύπτουν τα εξής στοιχεία: από τους περίπου 180.000 ελκυστήρες στην Ελλάδα σήμερα, το 21,6% είναι ηλικίας έως 15 ετών, είναι δηλαδή τα μηχανήματα που μπήκαν στην αγορά μετά το 1998, ποσοστό 21,2% είναι ηλικιών μεταξύ 16-25 ετών, δηλαδή τρακτέρ που μπήκαν στην αγορά από το 1989 έως το 1998, 55,9%, δηλαδή σχεδόν τα μισά είναι από 26-40 ετών, μπήκαν δηλαδή στην αγορά πριν το 1989, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 1,4% που είναι άνω από 40 ετών, δηλαδή εισήχθησαν πριν το 1974.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι με ένα ελάχιστο ποσοστό αντικατάστασης 2% ετησίως, «θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αγορά κοντά στα 3.500 τρακτέρ ετησίως. Βλέπουμε λοιπόν πόσο καθυστερεί η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου, η μέση ηλικία του οποίου πλέον ξεπερνάει τα 26 χρόνια».

Η χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού στον πρωτογενή τομέα επιτυγχάνει πολλαπλά οφέλη, όπως αύξηση σε ποσοστό άνω του 20% στο καθαρό εισόδημα (μείωση εισροών- αύξηση εκροών), θεαματική βελτίωση των συνθηκών εργασίας, σημαντική μείωση της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, προστασία της υγείας του χειριστή, αλλά και μείωση των ατυχημάτων και δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και κατ' επέκταση του εργατικού κόστους.

Τα προβλήματα του χθες και του σήμερα στο συνέδριο του ΣΕΑΜ στις 2/12

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΑΜ, με θέμα "Εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης".

Μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο αρμόδιος υφυπουργός,Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας και ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί το θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης: Τα προβλήματα του χθες και του σήμερα - λύσεις για την επόμενη μέρα» στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή εκπρόσωπος των εταιρειών του κλάδου, των γεωπόνων μελετητών, των αγροτών, του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως του ΥΠΑΑΤ δια του γενικού γραμματέα, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.

Επίσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Αγροτικά Μηχανήματα και Ανταγωνιστικότητα του Αγροτικού Τομέα στην Ελλάδα». Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η καθοριστική σημασία της εκμηχάνισης στη μείωση του κόστους παραγωγής, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος.

newsbeast.gr

Διαβάστηκε 1044 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία