Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 19:43

Στένωμα Ευρυτανίας (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το χωριό Στένωμα της Ευρυτανίας είναι το νέο θέμα στο βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης.

Το Στένωμα βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού (Βελούχι) και ανατολικά του ποταμού Ταυρωπού (Μέγδοβας).

Απέχει 17 χλμ. βορειοδυτικά από το Καρπενήσι και είναι κτισμένο επάνω στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Νεράϊδας σε περιοχή γεμάτη από έλατα, βελανιδιές, καρυδιές και πλατάνια.

Σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό ανάμεσα στα χωριά της Παλιάς Βίνιανης και Νέας Βίνιανης (σημερινή Βίνιανη) και πάνω στον Ταυρωπό βρίσκεται μονότοξοτο πέτρινο γεφύρι που ήταν το μοναδικό σημείο ασφαλούς διέλευσης του ποταμού πριν το σημερινό σιδερένιο νοτιότερα στο Παρκιό.Το γεφύρι καθώς και ένας νερόμυλος της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, από το 1997, "διότι αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής ιστορικής ειδικής χρήσης, σημαντικά για τη μελέτη εξέλιξης της αρχιτεκτονικής".

Ως κοινότητα συστάθηκε το 1912 και ανήκε τότε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί τη τοπική κοινότητα Στενώματος που ανήκει στη δημοτική ενότητα Καρπενησίου του Δήμου Καρπενησίου.

Διαβάστηκε 7683 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 11:01
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis