Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 19:40

Προ των πυλών η εποχική γρίπη: Πιο ισχυρό αναμένεται το φετινό κύμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μείζον θέμα δημόσιας υγείας αποτελεί η εποχική γρίπη, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιο ισχυρό κύμα φέτος από αυτό της περσινής χρονιάς που άφησε πίσω τις 154 νεκρούς. 

Τα στοιχεία από την παρακολούθηση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, δείχνουν ότι συνήθως αυξάνεται τον Ιανουάριο αλλά κορυφώνεται τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Αυτό τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Τα στατιστικά δείχνουν πως πάνω από το 30% των ηλικιωμένων μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, ενώ , οι διαβητικοί έχουν 3 έως 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως έγκυες, παιδιά 6 μηνών ως 5 ετών, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή, παχύσαρκα άτομα και επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αναγκαία η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου για την προστασία των ασθενών από τις επιπλοκές.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερα σοβαρά κρούσματα γρίπης σε σχέση με τη χρονιά 2017-2018!

  • Το 2018-2019 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 374 ασθενείς έναντι 107 τη χρονιά 2017-2018.
  • Επίσης, πέρσι καταγράφηκαν 154 θάνατοι από γρίπη, ενώ το 2017-2018 σημειώθηκαν 42 θάνατοι.
  • Η γενική θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό ήταν αυξημένη και άγγιξε τους 9,8 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.
  • Η μεγάλη αυτή αύξηση των περιστατικών οφείλεται στην επικράτηση του υπότυπου Α (Η1Ν1), καθώς τη χρονιά 2017-2018 είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β.

Τα μέτρα προφύλαξης από την γρίπη σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
  • Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
  • Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

star.gr

Διαβάστηκε 4790 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.