Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:11 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 17:12

ΑΜΦΙΓΑΛ: καινοτομία στην παραγωγή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημιουργία προϊόντος με ειδική σύσταση καρδιοπροστατευτικής δράσης και πρόληψης της μεταγευματικής λιπαιμίας και γλυκαιμίας, ιδιότητες που θα μελετηθούν τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo επίπεδο όσο και στη χρήση της τεχνολογίας των κυκλοδεξτρινών.

Η δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση ενός νέου καινοτόμου προϊόντος στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριού) με υψηλού επιπέδου οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που θα αξιοποιεί τα βότανα και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνητικού πρότζεκτ που δρομολογεί η συνεταιριστική ΑΜΦΙΓΑΛ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (υπεργολάβος του προγράμματος).

Συγκεκριμένα, η σύγχρονη, συνεταιριστική και καινοτόμος εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ΑΜΦΙΓΑΛ που εδρεύει στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας ανάπτυξης & καινοτομίας στον τομέα προτεραιότητας της RIS3 “ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ”» του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος υλοποιεί το ως άνω ερευνητικό πρόγραμμα (ΚΩΔΙΚΟΣ: ΔΕΡ6-0022638) σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (υπεργολάβος του προγράμματος).

Αντικείμενο της πρότασης, είναι επίσης η ανάδειξη της υψηλή διατροφική του αξία και να το υποστηρίξει κατάλληλα για την εισαγωγή του τόσο στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά με στόχο την υψηλή αποδοχή και προτίμησή του από τους καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι η αξιολόγηση του χρόνου συντήρησης, της θρεπτικής αξίας και της βιοδραστικότητας ενός καινοτόμου λειτουργικού αλειφόμενου τυριού με εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια τοπικών βοτάνων από τη Δυτική Ελλάδα κατά προτίμηση.

Η καινοτομία του παραγόμενου προϊόντος θα έγκειται αφενός μεν στην ειδική του σύσταση με στόχο την καρδιοπροστατευτική δράση και την πρόληψη της μεταγευματικής λιπαιμίας και γλυκαιμίας, ιδιότητες που θα μελετηθούν τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo επίπεδο, αφετέρου δε στη χρήση της τεχνολογίας των κυκλοδεξτρινών.

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από πλευράς ΑΜΦΙΓΑΛ είναι ο Γενικός Διευθυντής κύριος Γιώργος Τουμπής, ενώ από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής του Τμήματος κ. Αντώνης Κουτελιδάκης.

  • Τα πρώτα προϊόντα του προγράμματος, ως πιλοτικές παραγωγές, προγραμματίζεται να παρουσιαστούν στην έκθεση τροφίμων FOODEXPO του 2020.

Με το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο η ΑΜΦΙΓΑΛ, στο πλαίσιο της σύγχρονης στρατηγικής ανάπτυξης της, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμπορική της ενεργοποίησης ξεκινάει δυναμικά και τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης R&D για να μπορέσει να προσφέρει σύντομα στον καταναλωτή και νέα, καινοτόμα, ιδιαίτερης διατροφικής αξίας και μοναδικά προϊόντα.

Διαβάστηκε 1063 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία