Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:39 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 17:24

Η ΕΕ γίνεται μέλος της Συνθήκης για την καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα επίσημα έγγραφα για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράξη της Γενεύης κατατέθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα για να γίνει η ΕΕ μέλος της Πράξης της Γενεύης, μιας πολυμερούς συνθήκης για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Πριν από αυτή την κατάθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μέλος μέσω θετικής ψήφου στο Κοινοβούλιο στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 και της έγκρισης του νομικού πακέτου από το Συμβούλιο στις 7 Οκτωβρίου 2019. Η νομική δέσμη περιλαμβάνει τη νομική δέσμη βάση της προσχώρησης της ΕΕ, καθώς και τους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέλος της Πράξης της Γενεύης.

Η συμφωνία της Λισαβόνας για την προστασία των ονομασιών προέλευσης και η διεθνής καταχώρισή τους, η οποία σήμερα απαρτίζεται από 28 μέλη, συμπεριλαμβανομένων επτά κρατών μελών της ΕΕ, προσφέρει έναν τρόπο εξασφάλισης της προστασίας των ονομασιών προέλευσης (ΑΟ), ενός υποσυνόλου γεωγραφικών ενδείξεων, μέσω μιας ενιαίας καταχώρισης.

Η Πράξη της Γενεύης εκσυγχρονίζει τη Συμφωνία της Λισαβόνας του 1958, επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της από τους ΑΟ σε όλα τα γεωγραφικά στοιχεία και επιτρέπει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενταχθούν. Η ένταξη στην ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης θα καταστήσει τα ΓΕ της ΕΕ επιλέξιμα για προστασία υψηλού επιπέδου από άλλα μέρη της Πράξης της Γενεύης.

Η Πράξη της Γενεύης τίθεται σε ισχύ τρεις μήνες μετά την κατάθεση πέντε εγγράφων επικύρωσης ή προσχώρησης από πέντε επιλέξιμα μέρη. Δεδομένου ότι η ΕΕ θα είναι το πέμπτο επιλέξιμο μέρος, η σημερινή εξέλιξη θα φέρει σε ισχύ αυτήν τη συνθήκη και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις χαρακτηρίζουν ένα προϊόν που προέρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που συνδέονται ουσιαστικά με τη γεωγραφική προέλευση, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Οι γεωγραφικές ενδείξεις χρησιμεύουν επίσης για τη διάκριση και την ενίσχυση των πολιτιστικών συνεισφορών και την ανταμοιβή της δημιουργικότητας της παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Ένας όρος καταχωρισμένος ως γεωγραφική ένδειξη - στην ΕΕ ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) - μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους παραγωγούς που βρίσκονται στην καθορισμένη περιοχή.

Πάνω από 3.000 ονόματα οίνων, οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων διατροφής από χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες είναι σήμερα εγγεγραμμένα στην ΕΕ, όπως το κρασί Chianti, το Ολλανδικό Gouda, το ζαμπόν Bayonne και το ούζο.

Διαβάστηκε 807 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 17:27
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία