Πάει πολύς καιρός που η φίλη μου, η Μαρία, μου ζητάει να τις δώσω τις φωτογραφίες από το συγκεκριμένο συντριβάνι που βρίσκεται στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Βαρνακιώτη, στο Αγρίνιο.
Για την Μαρία το συντριβάνι αυτό αποτελεί συμβολικό μνημείο γιατί έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στις λεκάνες του να είναι αποτυπωμένα φύλλα καπνού, που ως γνωστό ήταν για δεκαετίες το βασικό προίον της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου.
Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα, το σιντριβάνι, ανήκε στον καπνέμπορο Ηλιού και αποτελούσε τον κήπο της βίλας του.
Το Αγρίνιο, έτσι για την ιστορία, δεν αξιώθηκε να δημιουργήσει ένα μουσείο καπνού και κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται να το καταφέρει στο μέλλον για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει υλικό προς έκθεση. Τι να σου κάνουν δύο βελόνες αρμαθιάσματος και ένα “σουφλί” φυτέματος που έχω κρατήσει εγώ και ανάλογα υλικά που έχουν κρατήσει άλλοι συμπατριώτες. Δεν γίνεται μουσείο με ψιλοπράγματα και φωτογραφίες. Τι στιγμή που χάθηκαν αντικείμενα όπως τα μηχανήματα των αποθηκών Παναγόπουλου δεν υπάρχει υλικό σοβαρό προς έκθεση!!!
Θα μπορούσε λοιπόν, έτσι για την ιστορία, το συντριβάνι αυτό, που έχει συμβολική σχέση με τον καπνό, να μεταφερθεί σε ένα κεντρικό μέρος της πόλης, να συντηρηθεί και να λειτουργεί.

κείμενο – φωτογραφίες Γιάννης Γιαννακόπουλος

sinidisi.gr