Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:54 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:48

Η σχέση μεταξύ της παραγωγής τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασαν στα μέλη του ΕΚ νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων και τους ωκεανούς.

Ο καθηγητής Jim Skea αναφέρει, ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση του εδάφους, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών. Προσθέτει επίσης, πως η σωστή διαχείριση του εδάφους μαζί με συμπληρωματικές δράσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δρ. Ζαν-Φρανσουά Σουζανά επισημαίνει, ότι η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται περίπου για το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως, η αλλαγή του κλίματος οδηγεί στη μείωση των καλλιεργειών σιταριού και καλαμποκιού, ενώ προειδοποιεί ότι όσο αυξάνεται η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η παραγωγή τροφίμων θα μειώνεται.

  • Το 21-37% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμάται ότι προέρχονται από την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή τροφίμων.

Το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική επιταχύνει την αύξηση στης στάθμης της θάλασσας.

Ο καθηγητής Χανς-Ότο Πόρτνερ σημειώνει, ότι αναμένεται να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά 5 μέτρα μέχρι το 2300. Τονίζει επιπλέον, πως η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών οδηγεί στη μείωση του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων του νερού, βάζοντας άμεσα σε κίνδυνο κοινωνίες που βασίζονται στην κατανάλωση θαλασσινών.

Πόρτνερ: “Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, κάθε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, κάθε ώρα, κάθε επιλογή έχουν σημασία και ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η θέληση πολιτικών και κοινωνίας.”

Fact box- Οι εκθέσεις της ΔΕΑΚ

  • Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, είναι μια επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που αξιολογεί έρευνες και μελέτες σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές.
  • Τον Αύγουστο παρουσιάστηκε η έκθεση για την κλιματική αλλαγή και το έδαφος και το Σεπτέμβριο η έκθεση για τους ωκεανούς, την κρυόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή.
  • Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν στο συνέδριο COP25 για το κλίμα το Δεκέμβριο στη Μαδρίτη.
Διαβάστηκε 1259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία